środa, 1 stycznia 2014

Słodkie środy - Ciasto "Kostka cappuccino"

Po szampańskiej nocy sylwestrowej zapraszamy na małą słodkość - kostkę cappuccino. To ciasto gości u mnie od niedawna, jednakże przyznać trzeba że już kolejny rok jest ciastem noworocznym :) Pyszne i bardzo proste ... 

W tym miejscu chciałyśmy życzyć wszystkim odwiedzającym nasze skromne progi  aby ten Nowy 2014 Rok przyniósł każdemu spełnienie i był rokiem spokojnym i zdrowym ....
Do siego roku ;) 


 Kostka Cappuccino





SKŁADNIKI:

Ciasto
5 jajek
1 gorzka czekolada - tabliczka
1 masło
1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wody gorącej
130 g cukru
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa cappuccino
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny do deserów
60 g cappuccino
2-3 łyżki cukru pudru

Góra ciasta
250 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
20 g cappuccino 


 PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: do miski wkładamy masło i ucieramy je do białości. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, ostudzamy i dodajemy do masła - dokładnie miksujemy. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić i dodać do masy, razem z cukrem - dokładnie zmiksować. Białka oddzielamy od żółtek. Do masy dodajemy po 1 żółtku i miksujemy następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 


Białka ubijamy na sztywno - dodajemy do masy i delikatnie łączymy. Blaszkę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wylewamy i wstawiamy do piekarnika na 170 stopni na 25-30 minut - ciasto ma być suche przy sprawdzaniu patyczkiem. Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa płaty.


 
Masa: serek mascarpone zmiksować z cappuccino. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej powoli cukier i miksujemy, pomalutku dodajemy żelatynę. Ubitą masę dodajemy do serka i miksujemy. Na górę ciasta należy ubić śmietanę z dodatkiem cukru.




Składamy ciasto - blat ciasta - masa cappuccino - blat ciasta - ubita śmietana- posypać cappuccino :) odstawiamy do lodówki aby ciasto dokładnie stężało.


Smacznego :) 

10 komentarzy:

  1. Jestem wierną fanką cappuccino, więc ciasto na pewno upiekę :) Uwielbiam takie słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy życzenia noworoczne :)
    A ciasto istne cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie....mam wielką ochotę na ciacho, więc poproszę o jeden kawałeczek...no może dwa:))) Pozdrawiam
    gibli:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za wspaniałości, ale robicie dziewczynki ochotkę:):)

    OdpowiedzUsuń
  5. witam, ciasto wygląda super i w najbliższym czasie planuje je upiec. w związku z tym mam parę pytań. a mianowicie o jakim smaku ma być cappucino ? w jakiej ilości wody rozpuścić kawe? I ostatnie pytanie jakie wymiary ma średnia blaszka? z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak cappuccino jest dowolną kompozycją może być zarówno orzechowe, czekoladowe czy waniliowe. Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody, w około jednej łyżce rozpuściłam tak jak w przepisie, jeżeli nie wystarczy można odrobinę dolać. Wymiary mojej blaszki to 24x35. Pozdrawiam

      Usuń