czwartek, 9 stycznia 2014

Ryż z kurczakiem w sosie sojowym i roszponką

Ryż jest świetnym składnikiem do zapiekanek jak i potrawek przygotowywanych na ciepło. Dzisiaj chciałam zaprosić na taką potrawkę która świetnie smakuje i fajnie prezentuje się na stole. Kiedy przygotowałam ją pierwszy raz cała rodzina była zachwycona jej smakiem. 


Ryż z kurczakiem w sosie sojowym i roszponką



SKŁADNIKI:

130 g fileta z kurczaka
50 g ryżu
garść sałaty roszponka
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 łyżka przyprawy do kurczaka


PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
 Kurczaka kroimy w paseczki wrzucamy na rozgrzaną patelnie teflonowa i przesmażamy raz z przyprawą, po kilku minutach kiedy mamy kurczaka podpieczonego zalewamy go sosem sojowym przesmażamy i podlewamy woda około 100 ml - podduszamy do całkowitego odparowania. 
Ryż przekładamy do miski, dodajemy kurczaka oraz sałatę - całość dokładnie mieszamy.

4 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie, a te zapachy aż tutaj je czuję:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie dania, pychotka:)))
    gibli:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również uwielbiam ryż ... a ta kompozycja smaków jest świetna, polecam :)

      Usuń