Śledzie według tego przepisu zrobiłam pierwszy raz na Święta dwa lata temu i od tego czasu jest to jeden z moich ulubionych przepisów na tą rybkę. Od czasu odkrycia tego sosu nie zdarzyło mi się kupić, gotowych śledzi w sosie ze sklepu. Te są o wiele lepsze, a i proste i szybkie do wykonania.
Śledzie w sosie musztardowym
SKŁADNIKI:
4-5 śledzi matiasów
1 cebula zwykła
pół cebuli czerwonej
2 łyżki majonezu
3 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki musztardy sarepskiej
150 ml śmietany 18%
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
gałązki koperku do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i połówkę cebuli czerwonej i połówkę zwykłej kroimy na takie cieniutkie półplasterki, które układamy na kawałeczkach śledzi.
Śmietanę łączymy z majonezem i dwoma rodzajami musztard. Połowę cebuli kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do sosu. Całość mieszamy. Do sosu dodajemy łyżeczkę carry i pół łyżeczki kurkumy. Sosik dokładnie mieszamy i dość obficie polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą. Sos powinien być dość gęsty. Całość dekorujemy gałązkami koperku.
Jak nie przepadam za sledzikami, to w takiej postaci chętnie wypróbuję Wasz przepis:)
OdpowiedzUsuń:) smacznego
Usuń