środa, 8 stycznia 2014

Słodkie środy - babka herbaciana

Babka herbaciana to jeden z pierwszych wypieków jaki powstał w mojej kuchni. Od czasu tej pierwszej przepis był kilka razy modyfikowany i za każdym razem babka wychodziła pyszna. Babka, którą dziś proponuję jest miękka i puszysta, z rodzynkami w środku, a na zewnątrz chrupiącymi migdałami i oblana słodkim lukrem z mascarpone.

Babka herbaciana




SKŁADNIKI:

250 g mąki pszennej
100 g cukru
80 g masła
2 żółtka jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
garść rodzynek
2 saszetki herbaty smakowej (u mnie mieszanka Winter Time)
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
3 kostki czekolady gorzkiej
cukrowe perełki do dekoracji

 PRZYGOTOWANIE:

Dwie saszetki herbaty zalewamy szklanką wody i zaparzamy. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Rodzynki mieszamy z łyżką mąki. Resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła naprzemiennie wsypując mąkę i wlewając ostudzoną herbatę i cały czas miksujemy. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką. Przelewamy ciasto do foremki i po wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi. 


Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudem i smarujemy nim ostudzoną babkę. Dekorujemy roztopioną czekoladą i perełkami cukrowymi.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz