niedziela, 5 stycznia 2014

Przekąski na francuskim cieście

Karnawał już trwa, a z nim zaczynają się domowe prywatki. Nie ma takich spotkań bez przekąsek. Francuskie ciasto świetnie sprawdza się właśnie na takie szybkie i smaczne przekąski. Zawsze błyskawicznie znikają ze stołu i są idealne do podania na ciepło jak i na zimno. 

Przekąski na francuskim cieście 

********
Pomidory z bazylią na francuskim cieście






SKŁADNIKI:
ciasto francuskie
pomidor podłużny 
bazylia suszona
bazylia świeża
czerwona pasta curry



PRZYGOTOWANIE:

Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy całość czerwoną pastą curry, a następnie posypujemy suszoną bazylią. Pomidorka kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście robiąc przerwy między plastrami by pokroić ciasto na małe kawałeczki. 
Tak pokrojone przekąski przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 18 minut do zarumienienia przekąsek.
Przekąski posypujemy posiekaną świeżą bazylią.

************
Boczek na francuskim cieście



SKŁADNIKI:
1/2 opakowania ciasta francuskiego
pesto z suszonych pomidorów
boczek
papryka słodka

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto francuskie należy rozwinąć, a następnie dość obficie posmarować pesto z suszonych pomidorów. Boczek w tym przypadku surowy kroimy na plastry niezbyt grube, następnie układamy je na cieście posmarowanym pesto. 
Ciasto kroimy na małe kwadraciki, które umieszczamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, całość posypujemy słodką papryką.
Pieczemy przez 18 - 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. 

                                                               ************
Kindziuk na francuskim cieście 


























 SKŁADNIKI:
ciasto francuskie
Kindziuk 50 g
czerwona pasta curry
zioła prowansalski
papryka słodka


PRZYGOTOWANIE:



Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy czerwoną pastą curry, następnie układamy plastry kiełbasy kindziuk. 
Ciasto przekrawamy na małe kwadraciki mieszczące plastry kiełbasy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Całość posypujemy papryką i ziołami prowansalskimi.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 18 minut 
(do zarumienienia przekąsek)

Smacznego !!!

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajne przekąski, taki mix dosłownie idealny i dla wege super

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego właśnie szukałam, dzięki wielkie za przepis - zrobię wieczorem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, cieszymy się, że przepis się podoba.

      Usuń
  3. co to jest kindziuk?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kindziuk to kiełbasa która dostępna jest np w sieci sklepów biedrobnka

      Usuń