Karnawał już trwa, a z nim zaczynają się domowe prywatki. Nie ma takich spotkań bez przekąsek. Francuskie ciasto świetnie sprawdza się właśnie na takie szybkie i smaczne przekąski. Zawsze błyskawicznie znikają ze stołu i są idealne do podania na ciepło jak i na zimno.
Przekąski na francuskim cieście
********
Pomidory z bazylią na francuskim cieście
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy całość czerwoną pastą curry, a następnie posypujemy suszoną bazylią. Pomidorka kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście robiąc przerwy między plastrami by pokroić ciasto na małe kawałeczki.
Tak pokrojone przekąski przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 18 minut do zarumienienia przekąsek.
Przekąski posypujemy posiekaną świeżą bazylią.
Tak pokrojone przekąski przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 18 minut do zarumienienia przekąsek.
Przekąski posypujemy posiekaną świeżą bazylią.
************
Boczek na francuskim cieście
SKŁADNIKI:
1/2 opakowania ciasta francuskiego
pesto z suszonych pomidorów
pesto z suszonych pomidorów
boczek
papryka słodka
papryka słodka
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie należy rozwinąć, a następnie dość obficie posmarować pesto z suszonych pomidorów. Boczek w tym przypadku surowy kroimy na plastry niezbyt grube, następnie układamy je na cieście posmarowanym pesto.
Ciasto kroimy na małe kwadraciki, które umieszczamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, całość posypujemy słodką papryką.
Pieczemy przez 18 - 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Ciasto kroimy na małe kwadraciki, które umieszczamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, całość posypujemy słodką papryką.
Pieczemy przez 18 - 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
************
SKŁADNIKI:
ciasto francuskie
Kindziuk 50 g
czerwona pasta curry
zioła prowansalski
papryka słodka
Kindziuk 50 g
czerwona pasta curry
zioła prowansalski
papryka słodka
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy czerwoną pastą curry, następnie układamy plastry kiełbasy kindziuk.
Ciasto przekrawamy na małe kwadraciki mieszczące plastry kiełbasy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 18 minut
(do zarumienienia przekąsek)
Smacznego !!!
Ciasto przekrawamy na małe kwadraciki mieszczące plastry kiełbasy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Całość posypujemy papryką i ziołami prowansalskimi.
(do zarumienienia przekąsek)
Smacznego !!!
Bardzo fajne przekąski, taki mix dosłownie idealny i dla wege super
OdpowiedzUsuńKażdy znajdzie coś dla siebie ;-)
UsuńTego właśnie szukałam, dzięki wielkie za przepis - zrobię wieczorem
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, cieszymy się, że przepis się podoba.
Usuńco to jest kindziuk?
OdpowiedzUsuńKindziuk to kiełbasa która dostępna jest np w sieci sklepów biedrobnka
Usuń