sobota, 4 stycznia 2014

Salsa pomidorowo-paprykowa

Uwielbiam salsę jako dodatek do potraw bądź jako bazę na pikantną zupę. Świetnie nadaje się do pizzy czy słonych przekąsek. Dzisiaj chciałam zaproponować taką domową salsę, która świetnie smakuje. 

Salsa pomidorowo-paprykowa






SKŁADNIKI:
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 cebuli czerwonej
2 duże ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 duży pomidor malinowy
1 papryka czerwona
1/2 papryki zielonej
2 łyżki sosu chili słodko-kwaśnego
4 łyżki ketchupu pikantnego
3 łyżeczki papryki słodkiej
1,5 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
sok z 1/3 cytryny
oliwa do podsmażenia


PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie warzywa myjemy, cebulę i czosnek obieramy, pomidora oparzamy i ściągamy skórkę, z papryk pozbywamy się nasion. 
Cebulę czerwoną, czosnek oraz papryczkę chilli dość drobno pokroić i podsmażyć na patelni, następnie dodać pomidory z puszki oraz sparzonego i pokrojonego pomidora. 
Wszystko dokładnie mieszamy i podduszamy razem około 5 minut, następnie całość należy zmiksować. 
Paprykę czerwoną oraz zieloną bardzo drobno kroimy. 
W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy pokrojoną paprykę. p
Całość podsmażamy, a następnie dodajemy zmiksowany sos. Grzanie zmniejszamy i dodajemy - ketchup, sos chili, paprykę słodką oraz ostrą, tymianek, bazylię, oregano i sok z cytryny - dokładnie mieszamy całość i zostawiamy na małym grzaniu przez około 20 minut co chwilę mieszając.
Sos odstawiamy do przegryzienia się smaków.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz