środa, 27 listopada 2013

Śłodkie środy - czekoladki z mascarpone i cynamonem

Uwielbiam czekoladę pod każdą postacią. A czekoladki domowej roboty są o tyle fajne, że możemy pofantazjować i w tych małych słodkościach ukryć to co najbardziej lubimy. Ja pod ciemną czekoladą ukryłam delikatne, kremowe nadzienie z serka mascarpone i białej czekolady z odrobiną cynamonu. Czy może być coś lepszego na poprawę nastroju w ponury jesienny dzień?

Czekoladki z mascarpone i cynamonem



SKŁADNIKI:



100 g gorzkiej czekolady 
50 g białej czekolady 
100 g serka mascarpone
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu

Do miski przekładamy mascarpone, cukier puder, cynamon i mieszamy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do serka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i kilka kawałków rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie za pomocą pędzelka smarujemy nią foremki (najlepiej silikonowe). Tak posmarowane foremki wkładamy na ok 5 minut do lodówki. 


Wyciągamy foremki z lodówki i czynności powtarzamy jeszcze dwa razy, za ostatnim razem wstawiamy do lodówki na 15 minut. Foremki muszą być dokładnie pokryte, a czekolada dobrze zastygnięta, wówczas napełniamy je nadzieniem z serka i białej czekolady i chłodzimy w lodówce ok 15 minut. 


Po tym czasie zamykamy foremki resztą rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Gotowe chłodzimy min 30 minut. Przechowujemy w lodówce, gdyż nadzienie czekoladki jest płynne.

4 komentarze:

  1. Co za cudeńka piękne :) dziś idę kupić produkty i zabieram się do pracy:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że się podobają, i czekamy na opis wrażeń po zrobieniu czekoladek.

      Usuń
  2. Zrobiłam!!!!! udały się wspaniale!!! Szczerze polecam!!!!!

    OdpowiedzUsuń