czwartek, 28 listopada 2013

Kociołek meksykański dla biesiadników

Jesień to czas przygotowywania rozgrzewających potraw. Osobiście bardzo lubię różnego rodzaju gulasze, lecza i tym podobne rozgrzewające potrawy. Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na kociołek biesiadników. Może i Wam zasmakuje i rozgrzeje Was w te jesienne popołudnia ...


 Kociołek meksykański dla biesiadników



SKŁADNIKI:

1700 szynkówki bądź karczku
2 duże białe cebule
oliwa
150 g pieczarek
2 puszki pomidorów krojonych
2 puszki fasoli czerwonej
2 papryki czerwone
2 papryki zielone
przyprawa do potraw meksykańskich 2 łyżki
zioła prowansalskie 1 łyżka
papryka słodka 1 łyżka
jarzynka przyprawa 1 łyżeczka
magii
sól
pieprz
liść laurowy 2 szt
ziele angielskie 5 ziarenek

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy wszystkie składniki - cebulę, pieczarki obieramy, papryki oczyszczamy. Cebulę i pieczarki kroimy w plastry, paprykę w paseczki. 
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę i szklimy ją, następnie dodajemy przesmażone na patelni bez tłuszczu mięso, dodajemy liść laurowy ziele angielskie, jarzynkę oraz przyprawę meksykańską. Całość mieszamy, zalewamy około 2l wody i gotujemy na małym ogniu około godzinę.
 Następnie dodajemy pieczarki, paprykę, puszki - pomidorów i fasoli wraz z zalewą, dodajemy do smaku zioła oraz paprykę i dokładnie mieszamy, w dalszym ciągu gotujemy całość przez około 40 minut.
 Na koniec doprawiamy do smaku sola pieprzem i maggi
 Podajemy z pieczywkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz