Uwielbiam czekoladę pod każdą postacią. A czekoladki domowej roboty są o tyle fajne, że możemy pofantazjować i w tych małych słodkościach ukryć to co najbardziej lubimy. Ja pod ciemną czekoladą ukryłam delikatne, kremowe nadzienie z serka mascarpone i białej czekolady z odrobiną cynamonu. Czy może być coś lepszego na poprawę nastroju w ponury jesienny dzień?
Czekoladki z mascarpone i cynamonem
SKŁADNIKI:
100 g gorzkiej czekolady
50 g białej czekolady
100 g serka mascarpone
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
Do miski przekładamy mascarpone, cukier puder, cynamon i mieszamy. Białą
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do serka. Odstawiamy do
całkowitego ostygnięcia. Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i kilka
kawałków rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie za
pomocą pędzelka smarujemy nią foremki (najlepiej silikonowe). Tak posmarowane foremki wkładamy na ok 5
minut do lodówki.
Wyciągamy foremki z lodówki i czynności powtarzamy jeszcze dwa razy, za ostatnim razem wstawiamy do lodówki na 15 minut. Foremki muszą być dokładnie pokryte, a czekolada dobrze zastygnięta, wówczas napełniamy je nadzieniem z serka i białej czekolady i
chłodzimy w lodówce ok 15 minut.
Po tym czasie zamykamy foremki resztą
rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Gotowe chłodzimy min 30 minut.
Przechowujemy w lodówce, gdyż nadzienie czekoladki jest płynne.
Co za cudeńka piękne :) dziś idę kupić produkty i zabieram się do pracy:):):)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że się podobają, i czekamy na opis wrażeń po zrobieniu czekoladek.
UsuńZrobiłam!!!!! udały się wspaniale!!! Szczerze polecam!!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszymy. Pozdrawiamy
Usuń