czwartek, 17 października 2013

Brokułowa na bogato

Ostatnio urozmaiciłam tradycyjną zupę brokułową. Mąż nazwał ją "brokułowa na bogato" i tak już zostało. Zupa jest sycąca i w sam raz na zbliżające się chłodne, jesienne popołudnia. Być może i Tobie spodoba się ta kompozycja smaków :)

Zupa brokułowa z kiełbasą i jajkiem



 SKŁADNIKI na 2 porcje:

500 ml bulionu
7-9 dużych różyczek brokuła
1 kiełbasa śląska
2 jajka
śmietana lub jogurt
szczypiorek
pieprz

 PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlewamy bulion, dodajemy brokuł i gotujemy przez około 10 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo i kroimy kiełbasę w kosteczkę. Po upływie 10 minut dodajemy do zupy pokrojoną kiełbaskę i gotujemy jeszcze 5 minut, po czym dodajemy śmietanę lub jogurt.  Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku pieprzem.  Zupę podajemy z jajkiem.


Smacznego :)



2 komentarze: