Ostatnio urozmaiciłam tradycyjną zupę brokułową. Mąż nazwał ją "brokułowa na bogato" i tak już zostało. Zupa jest sycąca i w sam raz na zbliżające się chłodne, jesienne popołudnia. Być może i Tobie spodoba się ta kompozycja smaków :)
Zupa brokułowa z kiełbasą i jajkiem
SKŁADNIKI na 2 porcje:
500 ml bulionu
7-9 dużych różyczek brokuła
1 kiełbasa śląska
2 jajka
śmietana lub jogurt
szczypiorek
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Do
garnka wlewamy bulion, dodajemy brokuł i gotujemy przez około 10 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo i kroimy kiełbasę w kosteczkę. Po
upływie 10 minut dodajemy do zupy pokrojoną kiełbaskę i gotujemy jeszcze 5 minut, po czym dodajemy śmietanę lub jogurt. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy do
smaku pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem.
Smacznego :)
Rzeczywiście wygląda "na bogato" :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zupka - polecamy :)
Usuń