piątek, 10 lutego 2017

Postne łazanki z kapusty kiszonej

Łazanki postne to bo tak nazywała je moja Mama przygotowywane u nas są zazwyczaj na piątkowy obiad. Wiem, że wielu już nie uznaje tego dnia jako dnia bez mięsa ale jednak jeszcze takie domy się zdarzają. 
Łazanki te są szybkie i bardzo smaczne, lubię doprawić je bardzo pikantnie ale to już na swoim talerzu gdyż rodzina za ostrością nie przepada... 

Postne łazanki z kapusty kiszonej 

Składniki
400 g makaronu łazanki
400 g kapusty kiszonej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
olej rzepakowy 
sól, pieprz
liść laurowy 
ziele angielskie


Przygotowanie:
Kapustę kroimy, przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy.
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, podsmażamy do zeszklenia. Marchewkę obieramy ścieramy na tarce, dodajemy do cebuli i przesmażamy, następnie dodajemy kapustę - całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przesmażamy całość 3-4  minuty. Następnie dodajemy makaron, mieszamy. Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz