środa, 15 lutego 2017

Napoleonka

Są takie ciasta, które czasami przytrafiało mi się piec np. z gotowych produktów. Jednym z takich ciast była napoleonka. Otóż nigdy sama nie przygotowałam ciasta francuskiego aż do teraz... Zawsze wydawało mi się ono kosmicznie trudne w przygotowaniu i bardzo pracochłonne. Nic bardziej mylnego. Może pochłania troszkę czasu jednak jest jego warte. Jeżeli i Wy nigdy nie skusiliście się by samem u przygotować je w swojej kuchni warto się zmobilizować, jest zupełne inne w smaku niż to które znajdziemy w sklepowych lodówkach. 

Napoleonka

Składniki:
Ciasto francuskie:
300 g masła
300 g mąki pszennej
1 jaj ko
½ łyżki octu (6%)
100 ml wody

Krem:
1 litr mleka
60 g masła
4 żółtka
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
120 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia

Przygotowanie
Ciasto francuskie:
Masło oraz 100 g mąki zagnieść. Masę włożyć do woreczka i spłaszczyć w postać prostokąta i wstawić na 30 min do lodówki.



Z pozostałych składników zagnieść ciasto, rozwałkować w kształt koła (podsypałam mąką), na środku położyć schłodzoną maślaną masę. 




Złożyć ciasto w kopertę sklejając brzegi. Odwracamy ciasto i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 1 cm (zawsze w jedną tę samą stronę



Składamy na trzy części jak list, delikatnie rozwałkowujemy. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 15 minut  tę czynność wykonujemy jeszcze  dwukrotnie



Ciasto dzielimy na pół (jedną połowę wkładamy do zamrażarki), drugą część rozwałkowujemy na prostokąt, podsypując mąką. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 



Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 15 minut. Z drugą częścią postępujemy identycznie 
Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Górą część ciasta dzielimy na kwadraty wielkości napoleonek. 

Krem: 
750 ml mleka zagotować z masłem, cukrem, cukrem waniliowym. 
Resztę mleka rozrobić z jajkami, żółtkami o mąką. Wlewamy na gotujące się mleko i intensywnie mieszając bądź miksując by nie powstały grudki. 




Gotowy jeszcze ciepły krem przekładamy na jedną część ciasta francuskiego, przykrywamy drugim pokrojonym ciastem francuskim. Oprószamy cukrem pudrem
Wstawiamy na około 12h do lodówki






5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie.:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę się kiedyś odważyc i sama zrobić ciasto francuskie. Napoleona wygląda bardzo pysznie ❤😆

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie się skuś, smak takiego ciasta jest niepowtarzalny i warty poświęconego czasu ...

      Usuń
  3. pracochłonne,ale jaki efekt:)

    OdpowiedzUsuń