sobota, 18 lutego 2017

Placuszki cukiniowo - ziemniaczane

Często jest tak, że najsmaczniejsze dania powstają wtedy, gdy mamy pustą lodówkę. Wówczas kombinujemy, łączymy to co mamy w domu i powstają nowe, ciekawe smaki. I tak wykorzystałam ziemniaki z wczorajszego obiadu oraz cukinię do przygotowania pysznych placuszków. Wystarczy podać je z naturalnym jogurtem, sosem czosnkowym, bądź innym ulubionym i szybkie danie gotowe.

Placuszki cukiniowo - ziemniaczane



Składniki:
cukinia ok 400 g
400 g ugotowanych ziemniaków
pół pęczka natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
1 jajko
2-3 łyżki maki
sól
pieprz
olej do smażenia
jogurt lub sos do podania
kawałek pora do dekoracji


Przygotowanie:
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce (ja starłam połowę na drobnych, połowę na grubszych oczkach). Przekładamy na sito aby odsączyć nadmiar wody. 
Ugotowane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce lub przepuszczamy przez praskę, dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki oraz przeciśnięty czosnek. Wbijamy do masy jajko i dodajemy mąkę. 
W razie gdyby masa była za rzadka dodajmy więcej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. 
Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki. Podajemy same, z ulubionym sosem lub jogurtem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz