wtorek, 10 stycznia 2017

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem

Surówki ze świeżych warzyw to świetny dodatek obiadowy. Zimą kiedy z reguły jemy więcej dań mięsnych sięgam zazwyczaj po kapustę pekińską z której błyskawicznie można przygotować elementarny dodatek. Dzisiejsza propozycja idealnie pasuje do mięs pieczonych, duszonych czy też gotowanych. Jej przygotowanie zajmie dosłownie parę chwil, a dodatek chrzanu nadaje ostrości smaku.

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem 



Składniki:
200-250 g kapusty pekińskiej
1 duża marchewka
kawałek pora - jasna część
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka chrzanu
sól, pieprz

Przygotowanie:
Kapustę pekińską szatkujemy dość drobno. Marchew obieramy, ścieramy po połowie na dużych i małych oczkach tarki do jarzyn. Pora kroimy w cieniutkie talarki. Do miski przekładamy wszystkie warzywa. Mieszamy. Dodajemy chrzan oraz majonez (można zastąpić jogurtem naturalnym), doprawiamy do smaku solą i pieprzem - mieszamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz