czwartek, 12 stycznia 2017

Mielone w nachosach

Kolejna szybka propozycja na kotlety mielone. Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu co jest ich atutem. Wybór mięsa jest dowolny bo cały urok tkwi w panierce, a raczej w dodatku jaki w niej się znajduje. Nasza propozycja to klasyczne kotleciki mielone wieprzowe z dużą ilością czosnku panierowane w zmielonych serowych natchosach...

Mielone w natchosach 

Składniki:
500 g mięsa mielonego (mielona łopatka)
1 jajko
1 czerstwa kajzerka
2 łyżki bułki tartej
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku

do  panierowania:
nachos
bułka tarta

do smażenia:
olej rzepakowy 

Przygotowanie:
Czerstwą kajzerką moczymy w wodzie bądź mleku - odciskamy
Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy odciśniętą bułkę oraz bułkę tartą - mieszamy.


Nachos'y mielimy, łączymy pól na pół z bułką tartą. 


Z masy mięsnej formujemy kotleciki, obtaczamy w panierce.


 Smażymy po kilka minut z dwóch stron na rozgrzanym oleju. 

 
Smacznego !

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz