Kolejna szybka propozycja na kotlety mielone. Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu co jest ich atutem. Wybór mięsa jest dowolny bo cały urok tkwi w panierce, a raczej w dodatku jaki w niej się znajduje. Nasza propozycja to klasyczne kotleciki mielone wieprzowe z dużą ilością czosnku panierowane w zmielonych serowych natchosach...
Mielone w natchosach
500 g mięsa mielonego (mielona łopatka)
1 jajko
1 czerstwa kajzerka
2 łyżki bułki tartej
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
do panierowania:
nachos
bułka tarta
do smażenia:
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Czerstwą kajzerką moczymy w wodzie bądź mleku - odciskamy
Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy odciśniętą bułkę oraz bułkę tartą - mieszamy.
Nachos'y mielimy, łączymy pól na pół z bułką tartą.
Z masy mięsnej formujemy kotleciki, obtaczamy w panierce.
Smażymy po kilka minut z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz