poniedziałek, 9 stycznia 2017

Drobiowe pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym

Osobiście bardzo lubię wszelakiego rodzaju pulpeciki i klopsy. Najbardziej lubię te w sosie pomidorowym. Przyznać trzeba, że właśnie gotowane mięska są najzdrowszym ich wydaniem więc w naszym domu często takowe gości. Dzisiaj przygotowałam je z drobiu. Polecam tę wariację smaków.

Drobiowe pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym


Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
5-6 suszonych pomidorów
1 czerstwa kajzerka
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
sól, pieprz,
kasza manna,
mąka

sos:
400 ml bulionu
400 ml passaty pomidorowej
ulubione zioła
pieprz, sól do smaku


Przygotowanie:
Czerstwą kajzerka namaczamy. Cebulę obieramy siekamy wraz z czosnkiem oraz suszonymi pomidorami. Do miski przekładamy mięso, dodajemy odciśniętą bułkę, posiekane warzywa, wbija jajko, dodajemy 2-3 łyżki kaszy manny i doprawiamy - mieszamy.


Z masy mięsnej formujemy pulpeciki które obtaczamy w bułce tartej.
Do szerokiego rondla wlewamy bulion i passatę, doprawiamy do smaku  i zagotowujemy, kiedy sos wrze wrzucamy pulpeciki gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut.


 Smacznego!

 

6 komentarzy:

  1. I u mnie pulpety w sosie pomidorowym:-) Wspaniale rozgrzewają w ten mroźny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychaa!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie się prezentują :) Uwielbiam suszone pomidory, więc na pewno tak przygotowane pulpety by mi smakowały.

    OdpowiedzUsuń