Osobiście bardzo lubię wszelakiego rodzaju pulpeciki i klopsy. Najbardziej lubię te w sosie pomidorowym. Przyznać trzeba, że właśnie gotowane mięska są najzdrowszym ich wydaniem więc w naszym domu często takowe gości. Dzisiaj przygotowałam je z drobiu. Polecam tę wariację smaków.
Drobiowe pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
5-6 suszonych pomidorów
1 czerstwa kajzerka
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
sól, pieprz,
kasza manna,
mąka
sos:
400 ml bulionu
400 ml passaty pomidorowej
ulubione zioła
pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Czerstwą kajzerka namaczamy. Cebulę obieramy siekamy wraz z czosnkiem oraz suszonymi pomidorami. Do miski przekładamy mięso, dodajemy odciśniętą bułkę, posiekane warzywa, wbija jajko, dodajemy 2-3 łyżki kaszy manny i doprawiamy - mieszamy.
Z masy mięsnej formujemy pulpeciki które obtaczamy w bułce tartej.
Do szerokiego rondla wlewamy bulion i passatę, doprawiamy do smaku i zagotowujemy, kiedy sos wrze wrzucamy pulpeciki gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut.
Smacznego!
I u mnie pulpety w sosie pomidorowym:-) Wspaniale rozgrzewają w ten mroźny czas:-)
OdpowiedzUsuńTak, tak idealne na zimowe obiadki ....
UsuńPychaa!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Bardzo apetycznie się prezentują :) Uwielbiam suszone pomidory, więc na pewno tak przygotowane pulpety by mi smakowały.
OdpowiedzUsuńDziękujemy i polecamy :)
Usuń