niedziela, 8 stycznia 2017

Domowy cheeseburger

Kiedy weekend w pełni bywa tak, że nachodzi nas ochota na fast foody, bywa tez tak że to często czas spotyk z przyjaciółmi u nas zazwyczaj na partyjkę rozmaitych gier planszowych. Ostatnio naszło nas na Kolejkę - graliście? Jeżeli nie to skuście się na nią ... Ale nie o grach mowa ... Grono iście męskie więc i przekąska w tym stylu - domowy cheeseburger w nietuzinkowej odsłonie. Tym razem w soczystym kotlecie ukryłam żółty ser, który świetnie się roztopił i nadał całemu kształtu świetny wyraz. Kanapkę podałam z klasyczną sałatką, które polecam niekoniecznie zawsze w takim zestawieniu ;)

Domowy cheeseburger

Składniki:
3 bułki słodki do hamburgerów
500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowego
3 plastry ulubionego żółtego sera
ogórki konserwowe
sałata lodowa
pomidorki koktajlowe, kąski papryki czerwonej
masło
ketchup
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem mieszamy. Mięso dzielimy na 6 części. Formujemy placuszki wielkości dłoni (6 sztuk). Na trzech placuszkach mięsnych układamy żółty ser.


Przykrywamy pozostałymi mięsnymi placuszkami i dokładnie zlepiamy boki. Gotowe kotlety smażymy przez kilka minut z dwóch stron.


Bułki przekrawamy, delikatnie smarujemy masłem i podpiekamy.
Na gorące bułki nakładamy gorące kotlet, na wierzch kilka plastrów ogórków konserwowych oraz poszatkowaną kapustę lodową. 


Na drugą część bułki nakładamy ketchup, przykrywamy. Bułki podajemy z sałatą z pomidorami i papryką.



2 komentarze:

  1. ahhhh zjadłabym i to nawet dwa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) oj myślę, że ciężko byłoby zmieścić dwa .. ale kto wie - kto wie :D

      Usuń