sobota, 21 stycznia 2017

Ryż z potrawką ostro - słodką z mięsem

Dania z ryżem to jedne z najszybszych pomysłów na obiad chociaż przyznam, że jest to również świetny pomysł na ciepłą kolację. Dziś połączenie, które w mojej kuchni gości od kilku lata, mianowicie dodatek ananasa do dań mięsnych.  A Wy lubicie tę kombinację? Jeżeli jeszcze nie jesteście do niej przekonani koniecznie się na nią skuście, może akurat to połączenie przypadnie Wam do gustu :) 


Ryż z potrawką ostro - słodką z mięsem



Składniki:
400 g mięsa mielonego z łopatki
1 duża biała cebula
1 duża papryka
2-3 plastry ananasa z puszki
2 ząbki czosnku
350 ml passaty pomidorowej
75 ml soku z ananasa (z puszki)
olej do smażenia
200 g ryżu białego
sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku
szczypiorek do dekoracji


Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy, paprykę oczyszczamy z nasion - kroimy w kosteczkę (czosnek posiekałam drobniutko). Ananasa kroimy dość drobno w paseczki. warzywa przekładamy na patelnie i podsmażamy do zeszklenia, dodajemy mięso i doprawiamy do smaku - dusimy 5 minut. 
Po tym czasie dodajemy passatę oraz sok z ananasa - mieszamy i podgotowujemy 5 minut. 
Na koniec dodajemy ananasa, mieszamy. Doprawiamy do smaku - zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Ryż gotujemy nas sypko, przekładamy na półmisek, nakładamy gorącą potrawkę, oprószamy posiekanym szczypiorkiem.

4 komentarze: