poniedziałek, 2 stycznia 2017

Jogurtowe naleśniki

W wielu domach naleśniki podawane są w formie śniadania, obiadu bądź deseru. Możemy podawać je na słodko bądź wytrwanie, jako danie główne lub składnik zapiekanek itp. Dzisiaj jedna z opcji naleśników na słodko, które świetnie smakują z twarożkiem i owocami chociaż przyznam, że moja córcia uwielbia je z domowymi konfiturami.

Jogurtowe naleśniki

Składniki:
150 ml jogurtu naturalnego
150 ml wody mineralnej
1 szklanka mąki
1 jajko
3/4 łyżeczki cukru pudru
tłuszcz do smażenia 


Przygotowanie:
Do miski wlewamy jogurt i wodę - mieszamy, wbijamy jajko, dosypujemy mąkę oraz cukier puder i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej dość gęstej (śmietanowej konsystencji). Odstawiamy ciasto na około 15 minut.
Patelnie do naleśników smarujemy tłuszczem nagrzewamy, wlewamy porcję ciasta rozprowadzając po całej powierzchni, smażmy do ścięcia się ciasta co oznacza, ze z drugiej jest już zarumieniony naleśnik, przewracamy i dopiekamy na rumiano z drugiej strony.  

2 komentarze: