Sałatka która w błyskawicznym czasie dołączyła do klasyki sałatek - gyros. Znana chyba już przez wszystkim pyszna sałatka z mięsem podsmażonym w przyprawie nadającej charakterystyczny smak. Osobiście lubię klasyczne połączanie tej sałatki. Znana ze swoich warstw jest szybka w przygotowaniu a kolejnym jej atutem jest fakt, że można przygotować ją dzień wcześniej - smaki pysznie sobą przejdą i będzie jeszcze lepsza.
Gyros z kurczakiem
Składniki:
około 600 g piersi z kurczaka
1 większa biała cebula
6 ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
kapusta pekińska
majonez
ketchup
olej do smażenia
przyprawa gyros
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju oprószając przyprawą gyros. Gorące mięso przekładamy do miski, oprószamy warstwą posiekanej cebuli, następnie układamy warstwę pokrojonych ogórków konserwowych. Kolejno nakładamy warstwę ketchupu i odcedzoną kukurydzę konserwową, która przykrywamy pierzynką z majonezu. Majonez oprószamy przyprawą do gyrosa. Na wierzch nakładamy (najlepiej tuz przed podaniem) poszatkowaną kapustę pekińską.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz