piątek, 14 października 2016

Zapiekanka ziemniaczana z szynką

Najpopularniejszymi zapiekankami są zazwyczaj zapiekanki ziemniaczane, możemy przygotowywać je na mnóstwo pysznych sposobów. Dzisiaj u nas właśnie taka prosta kompozycja, która zawsze smakuje. Do jej przygotowania użyłam wędlin które należało już wykorzystać więc śmiało można powiedzieć że należy ją przygotowywać przy lodówkowych porządkach ;)

Zapiekanka ziemniaczana z szynką 

 
 Składniki:
1 kg ziemniaków średniej wielkości
około 300-400 g szynki (wędliny, u mnie różne kiełbasy i szyneczki)
1 duża cebula
200 ml śmietany 30%
100 ml mleka 2%
1 duze jajko
300 g żółtego sera
olej 
łyżka masła
sól, pieprz, zioła prowansalskie


Przygotowanie:
 Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy obieramy z łupin i kroimy w plastry.
Wędlinę wraz z cebulą kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni skrapiając olejem.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków, wędlin i ponownie ziemniaków.
W miseczce mieszamy śmietanę z mlekiem i jajkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Zalewamy zapiekankę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie posypujemy zapiekankę startym żółtym serem, zapiekamy do roztopienia sera.
Podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem.






4 komentarze: