Najpopularniejszymi zapiekankami są zazwyczaj zapiekanki ziemniaczane, możemy przygotowywać je na mnóstwo pysznych sposobów. Dzisiaj u nas właśnie taka prosta kompozycja, która zawsze smakuje. Do jej przygotowania użyłam wędlin które należało już wykorzystać więc śmiało można powiedzieć że należy ją przygotowywać przy lodówkowych porządkach ;)
Składniki:
1 kg ziemniaków średniej wielkości
około 300-400 g szynki (wędliny, u mnie różne kiełbasy i szyneczki)
1 duża cebula
200 ml śmietany 30%
100 ml mleka 2%
1 duze jajko
300 g żółtego sera
olej
łyżka masła
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy obieramy z łupin i kroimy w plastry.
Wędlinę wraz z cebulą kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni skrapiając olejem.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków, wędlin i ponownie ziemniaków.
W miseczce mieszamy śmietanę z mlekiem i jajkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Zalewamy zapiekankę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie posypujemy zapiekankę startym żółtym serem, zapiekamy do roztopienia sera.
Podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem.
Super to wygląda!Zapraszam na swój blog kulinarny! https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńMiło nam, że okazała się dla Ciebie również pyszną propozycją
Usuńczy wy jestescie siostrami?
OdpowiedzUsuń:)
Usuń