sobota, 15 października 2016

Aromatyczne pesto z suszonych pomidorów z czosnkiem

Czerwone pesto zagościło u nas. Aromatyczne, pikantne z nutą ziół przygotowane zostało z dorodnych suszonych pomidorów. Pesto idealnie nadaje się do dań z makaronem ale nie tylko... Z nim lubię również mięsa i ryby. Przygotowanie jego jest banalnie proste i szybkie. Śmiało możemy przechować je przez kilka dni w zamkniętym słoiczku w lodówce. 
Inspiracją do mojego pesto był przepis znajdujący się na zaprzyjaźnionym blogu Marcepanowy Kącik. 

Aromatyczne pesto z suszonych pomidorów z czosnkiem

Składniki:
około 8 dużych dorodnych suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
bazylia, papryka słodka, pieprz cayenne
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki passaty pomidorowej


Przygotowanie:
Suszone pomidory przekładamy do blendera, dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku oraz przyprawy - bazylia, paprykę słodką oraz pieprz cayenne, zalewamy oliwą z oliwek i pomidorową passatą - całość blendujemy przez kilkanaście sekund do uzyskania jednolitego pesto. Przekładamy do słoiczka, możemy przechowywać zamknięte w lodówce. 

 

10 komentarzy:

  1. pesto wygląda smakowicie, ale ja widzę jeszcze cudną frywolitkową serwetę, kto robił? jeżeli mogę zapytać;)
    ja frywolitkuję od trzech lat i ciągle jestem w tej technice zakochana:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziewczyny bardzo mnie cieszy ,ze Wam smakowało :) Piękne zdjęcie i cudna serweteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam każde pesto! pomidorowego jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń