Czerwone pesto zagościło u nas. Aromatyczne, pikantne z nutą ziół przygotowane zostało z dorodnych suszonych pomidorów. Pesto idealnie nadaje się do dań z makaronem ale nie tylko... Z nim lubię również mięsa i ryby. Przygotowanie jego jest banalnie proste i szybkie. Śmiało możemy przechować je przez kilka dni w zamkniętym słoiczku w lodówce.
Inspiracją do mojego pesto był przepis znajdujący się na zaprzyjaźnionym blogu Marcepanowy Kącik.
Aromatyczne pesto z suszonych pomidorów z czosnkiem
Składniki:
około 8 dużych dorodnych suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
bazylia, papryka słodka, pieprz cayenne
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki passaty pomidorowej
Przygotowanie:
Suszone pomidory przekładamy do blendera, dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku oraz przyprawy - bazylia, paprykę słodką oraz pieprz cayenne, zalewamy oliwą z oliwek i pomidorową passatą - całość blendujemy przez kilkanaście sekund do uzyskania jednolitego pesto. Przekładamy do słoiczka, możemy przechowywać zamknięte w lodówce.
Musi smakować wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńOwszem, pyszne! Polecam :)
Usuńpesto wygląda smakowicie, ale ja widzę jeszcze cudną frywolitkową serwetę, kto robił? jeżeli mogę zapytać;)
OdpowiedzUsuńja frywolitkuję od trzech lat i ciągle jestem w tej technice zakochana:)
Dziękuję :) Serwetka wykonana przez moją Ciocię :)
UsuńDziewczyny bardzo mnie cieszy ,ze Wam smakowało :) Piękne zdjęcie i cudna serweteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za inspirację :)
UsuńPozdrawiamy :)
Smakowity pomysł na pesto :))
OdpowiedzUsuńDziękujemy i polecamy :)
Usuńuwielbiam każde pesto! pomidorowego jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie pokuś się i przygotuj taką wersję :)
Usuń