środa, 19 października 2016

Słodkie środy - Łabędzi puch

Dzisiaj jak na środę przystało chciałyśmy zaprosić Was na coś słodkiego. Tak oto na naszym blogu zagościło ciasto, które jest obłędnie kokosowe i najcudowniejsze jakie można sobie z tym składnikiem wymarzyć. Delikatne, rozpływające się w ustach, przełamane smakiem czarnej porzeczki świetnie się komponuje w całość... Śmiało rzec można, że pięknie wkomponowuje się w jesień i jest idealne do filiżanki gorącej herbaty...

Łabędzi puch 

Składniki:
biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 czubata szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:
2 czerstwe kajzerki
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g wiórków kokosowych
300 g masła

kruszonka:
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka cukru
100 g wiórek kokosowych

dodatkowo:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier, następnie pojedynczo żółtka stale ubijając. Następnie dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ciasto przelewamy na wysmarowaną i oprószona bułka tartą blaszkę. 



Wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt rzucamy dwukrotnie z wysokości około 30 cm np o blat. Zimny biszkopt przekrawamy na pół.



Masa:
Czerstwe bułki namaczamy w 2 szklankach mleka, rozdrabniamy widelcem. 


Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy rozdrobnione bułki i wiórki kokosowe, gotujemy przez 5 minut stale mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia co pewien czas mieszając.


Masło ucieramy, następnie dodajemy po łyżce masy kokosowej.


Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem.


Na dżem nakładamy połowę masy kokosowej. 


Masę kokosową przykrywamy drugą częścią biszkoptu. 


Na biszkopt ponownie wykładamy pozostała masę kokosową.


Kruszonka:
Masło roztapiamy dodając cukier, następnie wsypujemy wiórki kokosowe i stale mieszając prażymy na wolnym ogniu do zarumieniania.
Uzyskaną kruszonkę nakładamy na wierzch ciasta przykrywając masę. 



Ciasto wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki.



Smacznego!





6 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale:)takie ciasto, to pewnie znika szybko..:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe ciacho.Przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super ciacho!
    moja wersja czeka na publikację, ale będę jeszcze do niego wracać nie raz:)

    OdpowiedzUsuń