wtorek, 27 września 2016

Zupa krem z brokułów z pestkami dyni i grzankami

Zupy - krem to pyszna kompozycja warzyw, która podana w aksamitnej wersji zawsze jest idealną elegancją na stole. Osobiście bardzo je lubię dlatego też goszczą u nas dość często. Ostatnio moja córeczka zażyczyła sobie brokułowy krem z grzankami ... kilka chwil i powstała o to taka jesienna kompozycja tejże zupy. Krem podany obowiązkowo z grzankami bo za nimi milusińska przepada i z ziarnami dyni bo o tej porze roku koniecznie trzeba na nie się skusić.

Zupa krem z brokułów z pestkami dyni i grzankami



Składniki:
1,5 l bulionu drobiowego 
około 800 g ziemniaków
450 g brokułu 
1 cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
pestki dyni 

grzanki:
około 8 kromek chleba tostowego 
masło


Przygotowanie:
Do bulionu wkładamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 8 minut. 


Cebule obieramy, siekamy drobno i szklimy na maśle.
Do ziemniaków dodajemy brokuły i cebulę.


Całość gotujemy przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. (Kilka różyczek brokułu wyciągamy do dekoracji)


Uzyskaną zupę blendujemy na gładki krem.


Chleb kroimy w kosteczkę, wrzucamy na roztopione masło i pieczemy rumiane grzanki stale mieszając.


 Krem podajemy z kawałkami brokuła, pestkami dyni oraz grzankami.

5 komentarzy: