piątek, 23 września 2016

Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie

Dania z ryżem śmiało możemy zaliczyć do dań z kategorii - szybkie i smaczne. Zazwyczaj przygotowuję je w biegu kiedy obiad ma być na już. Dodatkowym atutem jest fakt, że możemy bawić się smakiem i kompozycje nigdy nie są banalne. Dziś proste połączenie z nutą  białego wina, które świetnie skomponowało całość. 

Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie 


Składniki:

100 g białego ryżu
1 mała cukinia
2 kiełbaski śląskie
1 cebula biała
100 ml wytrawnego wina białego
oliwa czosnkowa
sól, pieprz
koperek



Przygotowanie:

Kiełbasę śląską kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie czosnkowej, dodajemy cebulę oraz starą na dużych oczkach cukinię, całość przesmażamy 2-3 minuty.



Podlewamy winem i dusimy do całkowitego odparowania - doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ryż gotujemy na sypko, dodajemy do pozostałych składników, doprawiamy na pikantnie. 


Podajemy oprószając posiekanym koperkiem.



10 komentarzy:

  1. Szybki i smaczny obiadek, takie połączenia bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to coś nowego...muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne danie, musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) to proste i smaczne dani, które powstaje w kilka chwil :)

      Usuń
  4. u mnie dziś kasza z warzywami, a tutaj ryż, nie jadłam jeszcze, musze też wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie skuś się również na ryż, podobnie jak kasza pyszne danie :)

      Usuń