sobota, 10 września 2016

Zimne nóżki - galareta wieprzowo drobiowa

Dzisiaj coś co lubi chyba każdy w mojej rodzinie. Zimne nóżki czyli galareta jest przekąską która mieści się w ścisłej czołówce na liście przekąsek imprezowych w naszym domu. Jedni lubią tą czysto wieprzowa inni z domieszką drobiu jednak zawsze znika do ostatniego kawałeczka. Jako, że przygotowuję ją dla sporej ilości osób i nie mam w zwyczajach bawić się w małe porcyjki galaretę przygotowuję w silikonowej formie na babkę dzięki czemu mam idealne porcyjki bez zbędnych kubeczków, miseczek itp... 

Zimne nóżki - galareta wieprzowo drobiowa

Składniki:

1 tylnia golonka około 1 kg
4 nózki wieprzowe
500 g piersi z kurczaka
2-3 średnie marchewki
1-2 pietruszka
1/2 pęczka natki pietruszki
1-2 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego 
sól i pieprz do smaku
przyprawa w płynie do smaku


Przygotowanie:

Do dużego garnka przekładamy umyte piersi z kurczaka, golonko i oczyszczone nóżki. Zalewamy wodą około 2 cm nad wysokość mięsa. Dodajemy obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie oraz około 2 łyżeczki soli. 


Gotujemy przez 2 godziny po czym dodajemy połowę natki pietruszki i doprawiamy pieprzem. Całość gotujemy przez kolejne 2-3 godziny do wygotowania żelatyny – mięso ma się rozpadać. 


Przecedzamy wywar który odstawiamy doprawiając do smaku by by dość słony (ja nie dodaję żelatynę jednak jeżeli ją dodajemy to w tym miejscu to czynimy - mieszamy do całkowitego rozpuszczenia). Mięso obieramy i siekamy dość drobno wraz z marchewką. Pozostała pietruszkę drobno siekamy. Do silikonowej formy na babkę przekładamy natkę nakładamy na wierzch mięso i zalewamy wywarem. Odstawiamy do stężenia (ja wstawiam na noc do lodówki) Smacznego.


4 komentarze:

  1. Niegdyś od takich galaretek mnie odrzucało. O później zaczęłam podjadać ją tacie z lodówki :D
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) moja córcia podczas gotowania już się krzywi ale zawsze dziadkowi podjada z talerza ...

      Usuń
  2. My też bardzo lubimy, to jest jeden ze smaków dzieciństwa (bez drobiu). I jeszcze polać normalnym octem, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, normalny ocet :) u mnie obowiązkowy bo jakże panowie mieliby przekąsić to coś ? Chociaż ja lubię z cytryną :)

      Usuń