wtorek, 6 września 2016

Polskie Jabłka - Urodzinowy konkurs i słów kilka o pozycji kulinarnej

Jabłka .... wszystkim dobrze znane i przez większość lubiane, owoce naszych sadów. Z wykorzystaniem tychże darów możemy przygotować fantastyczne potrawy i bawić się smakiem, który zachwyci naszych najbliższych i przyjaciół. Lubicie jabłka ? Kilka dni temu zawitał do nas kurier z przesyłką która zawierała znakomitą pozycję kulinarną, książkę "Polskie Jabłka" wydawnictwa Wydawnictwa REA-SJ, której autorką jest Joanna Tołłoczko. Kilka słów recenzujących tę pozycję znajdziecie na naszym blogu. 
Zapraszamy ...

Polskie Jabłka - Urodzinowy konkurs i słów kilka o pozycji kulinarnej


Książka "Polskie Jabłka" to ta pozycja w której znajdziemy fantastyczne przepisy z wykorzystaniem jabłek, miękka estetyczna oprawa zwraca uwagę czytelnika przyciągając wzrok nietypową przekąską. 


Otwierając książkę natrafiamy na część spisu, który sprytnie umieszczony jest na okładce książki od wewnętrznych jej stron. Spis prowadzi nas po 9 rozdziałach kulinarnych. Rozpoczynając od napoi, sałatek, zup potraw bezmięsnych poprzez potrawy z mięsem, sosy, ciasta, desery oraz przetwory. 
Jednak to nie wszystko. Ciekawostką jest, że autorka prowadzi nas również przez sad pełen jabłek, opisując najpopularniejsze z odmian te znane jak i mniej znane. 
Przepisy zawarte w tej pozycji są przejrzyste, napisane prosto i jasno co jest wielkim atutem, gdyż każdy z nas śmiało przygotuje każdą z potraw, a przyznać trzeba, że znajdziemy ich wiele i z pewnością każdy z Was znajdzie przepis dla siebie.




Jak sam tytuł mówi mamy dla Was wraz z książką urodzinowy konkurs. Jesteście z nami już, a może dopiero 3 lata i w związku z tym chciałyśmy obdarować trzech naszych czytelników upominkami.
Chciałybyśmy zaprosić Was do zabawy z Nami i wydawnictwem REA-SJ.... Do zdobycia 3 równorzędne miejsca nagrodzone wcześniej wymienioną książką. W komentarzu na naszym blogu zainspirujcie nas swoim pomysłem na danie, deser, napój z wykorzystaniem jabłek. Spośród wszystkich zgłoszeń wybierzemy 3, które nagrodzimy.

Regulamin:

1) Konkurs trwa od dzisiaj czyli od 6 września do 16 września 2016r.
2) W konkursie przewidziane są trzy równorzędne nagrody:
3) Nagrody funduje Wydawnictwo REA-SJ
4) Zwycięzców wybierzemy same, subiektywnie, wybór nie podlega dyskusji. Liczmy na Waszą kreatywność. 
5) Zgłoszenie konkursowe, czyli przepis, należy wpisać w komentarzach pod poniższym postem - mile widziane zdjęcia, które możecie przesłać na naszą skrzynkę mailową: koncziiszpileczka@gmail.com . Wszystkie zdjęcia będą publikowane na naszym
facebooku. 
6) Jedna osoba może przysłać maksymalnie trzy zgłoszenia konkursowe ale wygrać tylko jedną nagrodę.
7) Mile widziane jest polubienie na facebooku naszego profilu oraz profilu sponsora Wydawnictwa REA-SJ
8) Przepis powinien być podpisany imieniem, nazwiskiem, inicjałami lub nickiem. 
9) Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu.
10) Laureaci zobowiązani są podać dane potrzebne do wysyłki w ciągu 7 dni kalendarzowych od dnia w którym zostaną podane wyniki - po tym czasie nagroda przepada i zostaje wybrana kolejna osoba. 
11) Nagrody zostaną wysłane jedynie w granicach RP.

18 komentarzy:

  1. Mus dyniowo-owocowy z orzechami i płatkami owsianymi
    Składniki na mus:
    – 100g puree z dyni
    – 1 banan
    – 1 jabłko/nektarynka
    – 1 pomarańcza

    Dodatki:
    – 1 łyżka syropu klonowego x3 (można pominąć)
    – 1 łyżka płatków owsianych lub bezglutenowych x3
    – kilka orzechów włoskich
    – banan, jabłko lub nektarynka, rodzynki, płatki migdałów do dekoracji

    Obranego banana, jabłko i obraną pomarańczę (można obrać każdą jej cząstkę) wraz z puree z dyni umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładki mus. Rozkładamy do trzech szklaneczek/miseczek. Do każdej wsypujemy po łyżce (lub więcej) płatków owsianych/bezglutenowych. Banana, jabłko lub nektarynkę kroimy w plasterki i kładziemy po kilka w każdej ze szklaneczek. Dodajemy kilka orzechów włoskich, rodzynek, płatków migdałów i polewamy łyżką syropu klonowego. Tak przygotowany deser dobrze jest umieścić w lodówce na godzinę przed podaniem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Żytnie placki z jabłkami i nutą cynamonu
    Składnik:
    – 300g jogurtu naturalnego
    – 200ml mleka
    – 210g mąki żytniej typu 720 SYMBIO
    – 4 jabłka (najlepiej twardsze odmiany)
    – 3 jajka (osobno białka i żółtka)
    – 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
    – 1 łyżeczka cynamonu
    – szczypta soli
    *opcjonalnie: cukier puder/ksylitol w pudrze

    Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, a każdą z cząstek kroimy w poprzek na małe plasterki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Wszystkie składniki: jogurt, mleko, żółtka, jabłka, ksylitol, cynamon i szczyptę soli dokładnie mieszamy ze sobą tak, by nie było grudek. Do przygotowanego ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia. Smażymy bez użycia tłuszczu lub z użyciem natłuszczonego gazika. Posypujemy cukrem pudrem, bądź pudrem z ksylitolu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, że muszą być pyszne :) Kolejny raz dziękujemy za zgłoszenie :)

      Usuń
  3. Zupa krem z kopru włoskiego z jabłkiem
    Składniki na 4 porcje:
    – 1l bulionu (1l wody + dwie czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego)
    – 1 fenkuł (koper włoski)
    – 1 por
    – 2 cebule (u mnie 1 zwykła, 1 czerwona)
    – 2 ziemniaki
    – 2 małe jabłka
    – 2 pietruszki
    – 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego
    – 1 łyżeczka tymianku
    – 1 łyżeczka lubczyku
    – 1 łyżeczka kurkumy
    *opcjonalnie: czarny sezam do posypania

    W garnku na oleju szklimy pokrojoną w piórka cebulę wraz z pokrojonym w plastry porem. W tym czasie odcinamy nać fenkułu (możemy z niej oderwać koperek, by później udekorować nim zupę) i obieramy z zewnętrznej warstwy. Przecinamy koper włoski na pół i kroimy w plastry. Ziemniaki, jabłka i pietruszki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy wraz z fenkułem do cebuli i pora. Smażymy ok. 5 minut. Zalewamy bulionem i dosypujemy suszone zioła z kurkumą. Gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Miksujemy na krem, ewentualnie doprawiamy wedle uznania. Dekorujemy koperkiem i czarnym sezamem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa z kopru włoskiego - to jest to, nigdy nie wpadłabym by dodać jabłko, brzmi smacznie :)
      Za zgłoszenie dziękujemy :))

      Usuń
  4. Prosta a zarazem pyszna i zdrowa surówka z czarnej rzepy

    Składniki
    1 duża czarna rzepa lub 2 małe
    1 jabłko
    rzodkiewka (pęczek)
    2 łyżeczki majonezu
    sok z połówki cytryny
    150 ml jogurtu naturalnego lub typu greckiego
    natka pietruszki lub szczypior
    przyprawy: sól, cukier,pieprz

    Rzepę umyj dokładnie obierz i zatrzyj na tarce o grubych oczkach ,następnie przypraw solą i odstaw na 15,20 minut po tym czasie rzepa puści sok.

    Do miski wlej jogurt dodaj majonez i sok z cytryny. Do tak przygotowanego sosu zetrzyj bezpośrednio jabłko i dodaj odciśniętą z soku rzepę i rzodkiewkę. Przypraw solą, pieprzem i cukrem .Sałatkę przełóż do dekoracyjnej miseczki, posyp listkami natki pietruszki lub szczypiorkiem.
    Jolanta S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surówka z czarnej rzepy z jabłkiem ? Brzmi pyszne i z pewnością taką właśnie jest. Prosta i smaczna :)
      Dziękujemy za zgłoszenie :)

      Usuń
  5. Witam
    Polecam przepis na to mega smakowite ciacho :)
    Zielone jabłuszko
    Składniki:
    5 jajek
    150 g cukru
    150 g mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy 24x39 wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu.


    Krem budyniowy:
    3 szklanki mleka
    ¾ szklanki cukru
    125 g masła
    4 łyżki mąki pszennej (40g)
    5 łyżek mąki ziemniaczanej (50g)
    4 jajka

    2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Z pozostałą 1 szklanką mleka zmiksować jajka i mąkę. Wlać go wrzącego mleka. Gotować 1-2 minuty. Wystudzić.


    Dodatkowo:
    4 galaretki agrestowe
    1 kg jabłek

    Zagotować 1,5 litra wody, dodać galaretki, wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Wystudzić. Jabłka obrać ze skóry, wydrążone zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Dodać do tężejącej galaretki. Wymieszać.

    Biszkopt nasączamy ½ szkl. sokiem jabłkowym. Wykładamy ½ budyniu. Następnie galaretkę z jabłkami. Ostawiamy do lodówki aby galaretka dobrze stężała. Następnie wykładamy pozostałą część budyniu. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym biszkoptem (skórką biszkoptu, którą otrzymaliśmy po zdjęciu z ciasta w 1 etapie).
    Dominika S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak brzmi mega smakowicie i zapewne takim ciachem jest <3
      dziękujemy za zgłoszenie :)

      Usuń
  6. Kolejny przepis to cudowny ryż zapiekany z jabłkami, idealny na deser lub kolację :)
    Ryż zapiekany z jabłkami
    Składniki:
    3 szklanki mleka
    400 g ryżu
    8 jabłek
    4 łyżki masła
    200 ml śmietanki 30%
    4 łyżki cukru
    cynamon
    1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    szczypta soli
    2 łyżki kaszy manny



    Do garnka wlać mleko, dodać po 2 łyżki masła i cukru, sól, ekstrakt, wsypać ryż i nastawić do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Gdy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić, mieszając co chwilę, aż ryż wypije całe mleko. Po tym czasie zdjąć z gazu i pozostawić pod przykryciem na 20 minut. Do ryżu dodać śmietankę i wymieszać. W między czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Uprażyć na patelni na 2 łyżkach masła, dodać cukier. Smażyć kilka minut. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, posypać kaszą manną. W naczyniu układać warstwami 1/3 porcji ryżu, 1/2 jabłek, 1/3 ryżu, pozostałe jabłka i ryż. Każdą porcję jabłek posypać cynamonem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Zapiekać 20 minut bez przykrycia.

    Dominika S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryż z jabłkiem - smak dzieciństwa .... Jest pysznie :)
      Zgłoszenie smakowite - dziękujemy :)

      Usuń
  7. I ostatnia propozycja to prosta i niezawodna szarlotka sypana w wersji z mąką pełnoziarnista :)
    Szarlotka sypana z mąki pełnoziarnistej
    Składniki:
    1,5 szklanki kaszy manny
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kg jabłek
    masło
    cynamon



    Na czas przygotowywania ciasta masło wkładamy do zamrażalnika. Połączyć kasze manną, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Jabłka zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Blachę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Dno smarujemy kawałkiem masła. W formie układamy na przemian: 1/3 sypkiej mieszanki, ½ porcji jabłek, posypujemy cynamonem, ponownie 1/3 warstwy sypkiej, pozostała część jabłek, posypujemy cynamonem, ostania warstwa sypka. Wyjmujemy masło i ścieramy na tartce na dużych oczkach na wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.

    Dominika S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szarlotka - nie znam osoby która by jej nie uwielbiała :) Pełnoziarnista ? Super !!!
      Dziękujemy za kolejne zgłoszenie :)

      Usuń
  8. TARTA CYNAMONOWO JABŁKOWA

    Mąka 1,5 szkl
    Masło 1/2 kost
    żółtka 2 szt
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    cukier 3 łyżki
    śmietana 18% 1,5 łyżki

    Ser 1 kostka
    jajko 1 szt
    białko 2 szt
    budyń 1 op
    cukier 1/2 szkl
    masło 2 łyżki

    Jabłka 4 szt
    Woda 1 szkl
    Cytryna 1 szt
    Cynamon

    Mąkę, masło, śmietanę, żółtka, proszek, cukier zagniatamy i zostawiamy w lodówce 1 godzinę.
    Schłodzone ciasto wykładamy w formie i lekko nakłuwamy.

    Ser, masło, budyń, jajko, białka i reszta składników ucieramy mikserem.

    Jabłka przekrawamy na połówki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy cienko w półksiężyce. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą i sokiem z cytryny. Gotujemy 3 minuty, odcedzamy.

    Pięć plasterków jabłka układamy, lekko muszą nakładac się na siebie i zwijamy w ruloniki tzw różyczki.

    Na ciasto wylewamy masę serową. Układamy różyczki i całość posypujemy cynamonem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopniach około 35 minut. Smacznego

    Izabela C.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za pyszne zgłoszenie :) Bardzo lubię takie tarty :-)

      Usuń
  9. Dziewczyny, gratuluję rocznicy i życzę dalszych sukcesów :)

    Ciasto czekoladowo - jabłkowe z delikatną pianką
    Składniki:
    Ciasto:
    170 g kostka masła
    3 żółtka
    ½ szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    cukier waniliowy
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    6 jabłek (duże)
    2 łyżki soku z cytryny
    ½ szklanki cukru
    1 opakowanie galaretki o smaku kiwi
    2 szklanki gorącej wody

    Pianka:
    0,5 l śmietanki kremówki 36%
    2 opakowania galaretki truskawkowej
    3 szklanki gorącej wody
    2 łyżki cukru pudru

    Polewa:
    ponad połowa tabliczki czekolady
    ok.3 łyżki śmietany
    kawałek masła
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    masło do wysmarowania formy

    Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, kolejno dodać żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie połączyć składniki. Formę (26 cm) wysmarować masłem i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15 minut. Ostudzić.
    Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Włożyć go garnka, skropić sokiem z cytryny. Przykryć i dusić do momentu, aż jabłka zmiękną. Pod koniec wsypać cukier. Ostudzić. Zieloną galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Wlać do jabłek. Kiedy zacznie tężeć wylać na czekoladowy spód. Włożyć do lodówki do pełnego stężenia.
    Czerwone galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić i pozostawić do stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę. Piankę wylać na masę jabłkową. Ponownie włożyć do lodówki, aby ostatnia warstwa stężała. Polewę przygotować roztapiając podane składniki w kąpieli wodnej. Wyłożyć na truskawkową piankę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto musi być przepyszne :) Dziękujemy za zgłoszenie :)

      Usuń