czwartek, 1 września 2016

Brokułowa sałatka z szynką i kukurydzą

Sałatki z brokułami świetnie komponują się na stole. Bardzo lubię połączenie brokułów z rożnymi składnikami poczynając od szynki przez sery czy inne warzywa. Dzisiaj szybka kompozycja która nie wymaga czasu w przygotowaniu. Śmiało można rzec, że to sałatka awaryjna, która sprawdzi się także jako kolacja kiedy goście zawitają niezapowiedziani. 

Brokułowa sałatka z szynką i kukurydzą
 podana z kleksem majonezu



Składniki:

1 brokuł około 500-600 g
40 g szynki konserwowej
1 puszka kukurydzy
1 pęczek koperku
 majonez
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:

Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy al dente, wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki.
Szynkę kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski, dodajemy brokuł oraz odcedzoną kukurydzę i posiekany świeży koperek- mieszamy.
Podajemy z kleksem majonezu oprószając świeżo mielonym pieprzem i szczyptą koperku.




4 komentarze:

  1. proste i pyszne! Tak lubię najbardziej! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna sałatka :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie przeapetyczne "awarie" ;)

    OdpowiedzUsuń