środa, 17 sierpnia 2016

Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem

Lato to czas gdy dookoła natura obsypuje nas pyszną porcją witamin ukrytych w owocach. Dookoła możemy dostrzec sezonowość, która cieszy nas swoją obecnością. Osobiście uwielbiam sezon jagodowy. W tym roku jest wysyp małych czarnych jagódek, które kuszą swym smakiem. W mojej spiżarce stoją już pyszne domowe konfitury z tychże owoców. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne zakręcone jagodzianki przygotowane właśnie z udziałem pysznych domowych jagodowych konfitur.

Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem 

Składniki
500g mąki pszennej typ 500
25 g świeżych drożdży
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
około 200ml gorącej wody
olej do posmarowania ciasta



Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę dodajemy cukier, jajko, sól i zalewamy gorącą woda delikatnie  mieszamy dodajemy pokruszone drożdże i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Lepimy kule smarujemy olejem i zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu (około 1 godzina). 



Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 1cm. Ciasto smarujemy konfiturą  zostawiając około 1 cm brzeg bez konfitur.



 Zwijamy w rulon i kroimy w plastry, układamy na blaszce z niewielkimi odstępami i odstawiamy do wyrośnięcia aż jagodzianki się ze sobą połącza i wyrosną.





Jagodzianki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut do zarumienienia. Studzimy na kratce. Podajemy oprószając cukrem pudrem. 

9 komentarzy:

  1. Pycha Dziewczyny, zapraszam do Akcji ---> http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/zdrowsza-drozdzowka Wasz przepis idealnie tu pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakręcone i pyszne ;)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetyczne! Aż szkoda, że już nie ma jagód:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich zakręconych jeszcze nie jadłam. Super pomysł

    OdpowiedzUsuń