Lato to czas gdy dookoła natura obsypuje nas pyszną porcją witamin ukrytych w owocach. Dookoła możemy dostrzec sezonowość, która cieszy nas swoją obecnością. Osobiście uwielbiam sezon jagodowy. W tym roku jest wysyp małych czarnych jagódek, które kuszą swym smakiem. W mojej spiżarce stoją już pyszne domowe konfitury z tychże owoców. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne zakręcone jagodzianki przygotowane właśnie z udziałem pysznych domowych jagodowych konfitur.
Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem
Składniki:
25 g świeżych drożdży
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
około 200ml gorącej wody
olej do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy cukier, jajko, sól i zalewamy gorącą woda delikatnie mieszamy dodajemy pokruszone drożdże i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Lepimy kule smarujemy olejem i zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu (około 1 godzina).
Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 1cm. Ciasto smarujemy konfiturą zostawiając około 1 cm brzeg bez konfitur.
Zwijamy w rulon i kroimy w plastry, układamy na blaszce z niewielkimi odstępami i odstawiamy do wyrośnięcia aż jagodzianki się ze sobą połącza i wyrosną.
Jagodzianki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut do zarumienienia. Studzimy na kratce. Podajemy oprószając cukrem pudrem.
Pycha Dziewczyny, zapraszam do Akcji ---> http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/zdrowsza-drozdzowka Wasz przepis idealnie tu pasuje :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i pozdrawiamy :)
UsuńUwielbiam jagodzianki:)
OdpowiedzUsuńMy również bardzo je lubimy
UsuńZakręcone i pyszne ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Dziękujemy i również pozdrawiamy ! :)
UsuńWOW! Ale to cudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne! Aż szkoda, że już nie ma jagód:(
OdpowiedzUsuńTakich zakręconych jeszcze nie jadłam. Super pomysł
OdpowiedzUsuń