Jako, że paprykowy szał jest już dostrzegany u nas też danie z jej udziałem. Czerwona papryka to moja ulubiona z papryk bo ja właściwie lubię klasykę i dziś klasyczne leczo paprykowe z ogórkiem kiszonym Jest ono szybkie w przygotowaniu i dodatkowym atutem jest fakt, że świetnie smakuje również jako danie odgrzewane.
Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym
Składniki:
4 duże czerwone papryki
1 duża biała cebula
4-5 ogórków kiszonych
około 600 - 700 g kiełbasy np podwawelskiej
2 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
woda
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w plastry, wrzucamy na rozgrzana oliwę, solimy, i podsmażamy na złoto, podlewamy wodą.
Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli, podlewamy wodą do wysokości papryki, doprawiamy paprykami i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i gotujemy przez kolejne 10-15 minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę ogórki oraz koncentrat pomidorowy.
Całość mieszamy doprawiając do smaku i gotujemy 5 minut by smaki się przegryzły.
Genialne, nareszcie bez dodatku cukinii ;-)
OdpowiedzUsuń:) cukinia jest dla nas smacznym warzywkiem ale również bez niej lubimy leczo
UsuńPyszne leczo :-) fajna propozycja na dodanie ogórka :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i polecamy :)
Usuńpierwszy raz widzę leczo bez cukini i z ogórkiem kiszonym.... chyba bym sie skusiła :)
OdpowiedzUsuń:) leczo bez cukinii jest również smaczną kompozycją, polecamy
UsuńNie ma to jak pyszne, ciepłe leczo w ponure dni. Zawsze uwielbiałam to robione przez moją mamę i mam słabość do tego smaku. ;) Świetnie sprawdza się na kolację z chlebem lub na obiad z ryżem. Bardzo ciekawy pomysł z dodaniem ogórka kiszonego :D Pozdrawiam. Ania
OdpowiedzUsuńOpcja ogórka jest jedną z moich ulubionych, jesienią mogłabym leczo jeść bardzo często :)
UsuńTakiego jeszcze nie jadłem, chyba wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuń