piątek, 19 sierpnia 2016

Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym

Jako, że paprykowy szał jest już dostrzegany u nas też danie z jej udziałem. Czerwona papryka to moja ulubiona z papryk bo ja właściwie lubię klasykę i dziś klasyczne leczo paprykowe z ogórkiem kiszonym Jest ono szybkie w przygotowaniu i dodatkowym atutem jest fakt, że świetnie smakuje również jako danie odgrzewane. 

Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym


Składniki:
4 duże czerwone papryki 
1 duża biała cebula
4-5 ogórków kiszonych 
około 600 - 700 g kiełbasy  np podwawelskiej
2 ząbki czosnku 
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy 
sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
woda 


Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w plastry, wrzucamy na rozgrzana oliwę, solimy, i podsmażamy na złoto, podlewamy wodą.
Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli, podlewamy wodą do wysokości papryki, doprawiamy paprykami i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i gotujemy przez kolejne 10-15 minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę ogórki oraz koncentrat pomidorowy.
Całość mieszamy doprawiając do smaku i gotujemy 5 minut by smaki się przegryzły. 




9 komentarzy:

  1. Genialne, nareszcie bez dodatku cukinii ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) cukinia jest dla nas smacznym warzywkiem ale również bez niej lubimy leczo

      Usuń
  2. Pyszne leczo :-) fajna propozycja na dodanie ogórka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwszy raz widzę leczo bez cukini i z ogórkiem kiszonym.... chyba bym sie skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) leczo bez cukinii jest również smaczną kompozycją, polecamy

      Usuń
  4. Nie ma to jak pyszne, ciepłe leczo w ponure dni. Zawsze uwielbiałam to robione przez moją mamę i mam słabość do tego smaku. ;) Świetnie sprawdza się na kolację z chlebem lub na obiad z ryżem. Bardzo ciekawy pomysł z dodaniem ogórka kiszonego :D Pozdrawiam. Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opcja ogórka jest jedną z moich ulubionych, jesienią mogłabym leczo jeść bardzo często :)

      Usuń
  5. Takiego jeszcze nie jadłem, chyba wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń