sobota, 20 sierpnia 2016

Fasolka szparagowa w mięsnym sosie

Fasolkę szparagową możemy podawać na setki sposobów. Jako, że lubimy ją jeść przez cały rok podajemy ją w klasycznych jak i tych mniej klasycznych połączeniach. Dzisiaj fasolka w mięsnym pomidorowym sosie z dodatkiem natki pietruszki. Danie to jest świetnym sposobem na wykorzystanie fasolki, która pozostała nam z obiadu. 

Fasolka szparagowa w mięsnym sosie 



Składniki:
300 g fasolki szparagowej 
300 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku 
1 puszka pomidorów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
olej rzepakowy
sól, pieprz

Przygotowanie:
Fasolkę szparagową gotujemy na miękko w osolonej wodzie, odcinamy końce i kroimy w słupki
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na oleju dodając mięso, zarumieniamy, dodajemy zblendowane pomidory i całość doprawiamy do smaku - dusimy 10 minut by część sosu odparowała. 
Dodajemy fasolkę, mieszamy. Całość podduszamy 5 minut dodając posiekaną natkę pietruszki - doprawiamy do smaku. 

18 komentarzy:

  1. bardzo fajne danie i na pewno pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej fasolki jeszcze nie podawałam, na pewno pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze to nie wpadłam na to, żeby podawać fasolkę z sosem! :)
    >FOXYDIET

    OdpowiedzUsuń
  4. Fasoli w takim wydaniu jeszcze nie jadłam! Pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. W takim wydaniu jeszcze nie robiłam, muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi bardzo ciekawie :) U mnie zawsze w wersji standardowej - z bułką tartą :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klasyka zawsze lubiana ale z sosem również polecamy :)

      Usuń
  7. Pierwszy raz spotkałam się z takim przepisem. Bardzo ciekawy muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) cieszy nas że przepis się spodobał i chcesz go wypróbować, czekamy na wrażenia smakowe :)

      Usuń
  8. To jest prawdziwe zaskoczenie pobudzające kulinarną wyobraźnię - i oto w kuchni chodzi! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo pomysłowa wersja fasoli - syto i pożywnie! To lubię :)

    OdpowiedzUsuń