wtorek, 23 sierpnia 2016

Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi goszczą raczej we wszystkich naszych domach. Preferencje smakowe również są rozbieżne jednak wszystkim świetnie znane. Czy dzisiaj u nas klasyka ? Trudne pytanie. W moim domu zazwyczaj jadało się pierogi ruskie jednak moja córeczka jest stanowczą mięsożercą i właśnie te mięsne z kapustą są dla niej numerem jedne. Dzisiaj pyszne domowe pierogi, które smakują prosto z wody czy tez jako zarumienione na patelni. 

 Pierogi z mięsem i kapustą




Składniki:
ciasto:
1/2 kg mąki
1 żółtko
szczypta soli
około 200 ml ciepłej wody 


farsz:
1 kg łopatki 
300 g kapusty kiszonej
1 duża cebula
1 łyżka masła
1 jajko
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Farsz: Mięso myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Kapustę płuczemy i obgotowujemy do miękkości.
Całość mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na złoto na maśle, dodajemy do mięsa.


 Całość mieszamy, wbijamy jajko.


Wyrabiamy na jednolity mięsny farsz. 


Ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wbijamy żółtko i dolewamy wodę.


Zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut.


Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka (przy pomocy szklanki).


Nakładamy farsz na każdy krążek. 


Zlepiamy brzegi.  Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. 


Smacznego !



18 komentarzy:

  1. O, u Was dzisiaj też pierogi? :) fajnie wyglądają - tak domowo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak .. też pierogi ... te domowe najsmaczniejsze :)

      Usuń
  2. Moje ulubione pierogi to te z kapustą i grzybami...ale takie z mięsem też bym chętnie zjadła:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) kapusta i grzyby - pycha, a ten aromat .... <3

      Usuń
  3. Pycha, ale mi narobiłyście smaka na pierogi. Super farsz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) cieszymy się, że nasze pierogi narobiły 'smaka' ... ;)

      Usuń
  4. Pierogi zawsze dobre. Dobry przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Osobno z mięsem i osobno z kapustą jadłam, ale razem jeszcze nie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie skuś się na tę propozycję farszu :)

      Usuń
  6. Mniam mniam :) moja babcia robi takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nasze babcie raczyły nas takimi rarytasami ... nie ma to jak pierożki babcine :)

      Usuń
  7. Święta bez pierogów z kapustą i grzybami nie mogą się obejść ;) U nas też upodobania różne. Jedna wolała jeść pierogi z serem, a druga z mięsem. Miałyśmy tez okazję próbować pierogów z kaszą gryczaną i cebulą oraz pierogi ze śliwkami, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. :) Świetny przepis, pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pierogi z kaszą, również miałam okazję kosztować i przyznać trzeba że to pyszna kompozycja ... Fakt jest taki że w pierożkach możemy ukryć rozmaite smaki :))
      Pozdrawiamy :)

      Usuń
  8. Pyszne i piękne. Muszę się zmobilizować. Największą trudność zawsze stanowi dla mnie ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń