Pierogi goszczą raczej we wszystkich naszych domach. Preferencje smakowe również są rozbieżne jednak wszystkim świetnie znane. Czy dzisiaj u nas klasyka ? Trudne pytanie. W moim domu zazwyczaj jadało się pierogi ruskie jednak moja córeczka jest stanowczą mięsożercą i właśnie te mięsne z kapustą są dla niej numerem jedne. Dzisiaj pyszne domowe pierogi, które smakują prosto z wody czy tez jako zarumienione na patelni.
Pierogi z mięsem i kapustą
Składniki:
ciasto:
1/2 kg mąki
1 żółtko
szczypta soli
około 200 ml ciepłej wody
farsz:
1 kg łopatki
300 g kapusty kiszonej
1 duża cebula
1 łyżka masła
1 jajko
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Farsz: Mięso myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Kapustę płuczemy i obgotowujemy do miękkości.
Całość mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na złoto na maśle, dodajemy do mięsa.
Całość mieszamy, wbijamy jajko.
Wyrabiamy na jednolity mięsny farsz.
Ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wbijamy żółtko i dolewamy wodę.
Zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka (przy pomocy szklanki).
Nakładamy farsz na każdy krążek.
Zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, gotujemy około 5 minut od wypłynięcia.
Smacznego !
O, u Was dzisiaj też pierogi? :) fajnie wyglądają - tak domowo!
OdpowiedzUsuńTak, tak .. też pierogi ... te domowe najsmaczniejsze :)
UsuńPyszne pierożki. Idealne na obiad
OdpowiedzUsuńMoje ulubione pierogi to te z kapustą i grzybami...ale takie z mięsem też bym chętnie zjadła:-)
OdpowiedzUsuń:) kapusta i grzyby - pycha, a ten aromat .... <3
UsuńPycha, ale mi narobiłyście smaka na pierogi. Super farsz.
OdpowiedzUsuń:) cieszymy się, że nasze pierogi narobiły 'smaka' ... ;)
UsuńPierogi zawsze dobre. Dobry przepis
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńPozdrawiamy
Osobno z mięsem i osobno z kapustą jadłam, ale razem jeszcze nie :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie skuś się na tę propozycję farszu :)
UsuńMniam mniam :) moja babcia robi takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńI nasze babcie raczyły nas takimi rarytasami ... nie ma to jak pierożki babcine :)
UsuńŚwięta bez pierogów z kapustą i grzybami nie mogą się obejść ;) U nas też upodobania różne. Jedna wolała jeść pierogi z serem, a druga z mięsem. Miałyśmy tez okazję próbować pierogów z kaszą gryczaną i cebulą oraz pierogi ze śliwkami, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. :) Świetny przepis, pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńOj pierogi z kaszą, również miałam okazję kosztować i przyznać trzeba że to pyszna kompozycja ... Fakt jest taki że w pierożkach możemy ukryć rozmaite smaki :))
UsuńPozdrawiamy :)
Ale bym zjadła!!! :D
OdpowiedzUsuńPyszne i piękne. Muszę się zmobilizować. Największą trudność zawsze stanowi dla mnie ciasto ;)
OdpowiedzUsuń