Jak na poniedziałek przystało zapraszamy na przepis lekki i smaczny. Dziś propozycja obiadu dla całej rodziny. Drobiowe placuszki są jednymi z moich ulubionych. Przygotować możemy je na setki sposobów.
U nas dzisiaj moje ulubione połączenie z cukinią i selerem, a dla zaostrzenia smaku dodałam zieloną cebulkę. Placuszki owe zostały upieczone bez tłuszczu na blaszce w piekarniku co dodatkowo zwiększa ich atuty poniedziałkowe ;) Jemy zdrowo i smacznie :)
U nas dzisiaj moje ulubione połączenie z cukinią i selerem, a dla zaostrzenia smaku dodałam zieloną cebulkę. Placuszki owe zostały upieczone bez tłuszczu na blaszce w piekarniku co dodatkowo zwiększa ich atuty poniedziałkowe ;) Jemy zdrowo i smacznie :)
Drobiowe placuszki z cukinią i selerem
Składniki:
300 g filetu z kurczaka
1 niewielka cukinia
1 mały seler
2 ząbki czosnku
1 młoda zielona cebulka
1 jajko
sól, pieprz, papryka mielona do smaku
Przygotowanie:
Filet z kurczaka myjemy, kroimy w niewielką kostkę. Cukinie ścieramy na dużych oczkach, seler obieramy i ścieramy na małych oczkach. Wszystko przekładamy do miski
Następnie dodajemy pokrojoną zieloną cebulkę i przeciśnięty czosnek, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką - mieszamy.
Z powstałej masy nakładamy blaszkę wyłożoną papierem przy pomocy łyżki niewielkie placuszki.
Pieczmy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25-30 minut (obserwujemy mają być lekko przyrumienione).
I człowiek od razu robi się głodny ;)
OdpowiedzUsuń:) koniecznie skuś się na placuszki...
Usuń