poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe placuszki z cukinią i selerem

Jak na poniedziałek przystało zapraszamy na przepis lekki i smaczny. Dziś propozycja obiadu dla całej rodziny. Drobiowe placuszki są jednymi z moich ulubionych. Przygotować możemy je na setki sposobów. 
U nas dzisiaj moje ulubione połączenie z cukinią i selerem, a dla zaostrzenia smaku dodałam zieloną cebulkę. Placuszki owe zostały upieczone bez tłuszczu na blaszce w piekarniku co dodatkowo zwiększa ich atuty poniedziałkowe ;) Jemy zdrowo i smacznie :)

Drobiowe placuszki z cukinią i selerem


Składniki:
 
300 g filetu z kurczaka
1 niewielka cukinia
1 mały seler
2 ząbki czosnku
1 młoda zielona cebulka
1 jajko
sól, pieprz, papryka mielona do smaku
 

Przygotowanie:
 
Filet z kurczaka myjemy, kroimy w niewielką kostkę. Cukinie ścieramy na dużych oczkach, seler obieramy i ścieramy na małych oczkach. Wszystko przekładamy do miski


Następnie dodajemy pokrojoną zieloną cebulkę i przeciśnięty czosnek, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką - mieszamy.


Z powstałej masy nakładamy blaszkę wyłożoną papierem przy pomocy łyżki niewielkie placuszki.


Pieczmy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25-30 minut (obserwujemy mają być lekko przyrumienione).


 

2 komentarze:

  1. I człowiek od razu robi się głodny ;)

    OdpowiedzUsuń