Na piątkową kolację polecamy szybką, prostą i smaczną sałatkę śledziową. Połączenie śledzi z pomidorkami i twarogiem to pyszna kompozycja. Przygotować można ją w kilka chwil co jest jej dodatkowym atutem. Do jej przygotowania użyłam śledzi marynowanych ale możemy również użyć klasycznych matiasów.
Śledziowa sałatka z żółtymi pomidorami i twarogiem
Składniki:
3 płaty śledziowe
2 zielone cebuli - małe
100 g żółtych pomidorków
50 g twarogu
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidorki myjemy, kroimy na połówki, dodajemy posiekaną zieloną cebulkę (jasną część) oraz pokrojone w kostkę płaty śledziowe. Następnie skruszamy twaróg, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, dodajemy posiekaną zieloną część cebulki i mieszamy. Sałatkę przekładamy do miseczki podajemy oprószając pozostałą zieloną cebulką.
Śledzie, cebulka i ser biały - to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńTak, to jest pyszne :)
Usuń