sobota, 6 sierpnia 2016

Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście

 W moim rodzinnym domu sobota była często dniem kiedy przygotowywało się gołąbki. Dzisiejsze nie są tymi, które gościły zazwyczaj ale są również pyszne. Farsz to połączenie klasycznie ryżu z mięsem oraz pieczarkami i koperkiem. Gołąbki zostały przed ugotowaniem otulone pomidorami, co nadało im pysznego posmaku tychże warzyw. Kapustka po ugotowaniu była mięciutka, a całość znikła błyskawicznie. 

Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście 



Składniki:
 
10-12 liści młodej kapusty 
400 g mięsa mielonego z łopatki
300 g pieczarek
150 g ryżu białego 
1 pęczek koperku
olej
1 puszka pomidorów
sól, pieprz

Przygotowanie:

Liście kapusty oparzamy, odcinamy łyko.  Ryż gotujemy na sypko.
Mięso przesmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i całość podduszamy 10 minut. 
Następnie dodajemy ryż oraz posiekany koperek, doprawiamy do smaku sola i pieprzem, mieszamy.


Farsz zawijamy w  liście kapusty, układamy w rondlu, zalewamy pomidorami z puszki i wodą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi. Gołąbki gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 60 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz