W moim rodzinnym domu sobota była często dniem kiedy przygotowywało się gołąbki. Dzisiejsze nie są tymi, które gościły zazwyczaj ale są również pyszne. Farsz to połączenie klasycznie ryżu z mięsem oraz pieczarkami i koperkiem. Gołąbki zostały przed ugotowaniem otulone pomidorami, co nadało im pysznego posmaku tychże warzyw. Kapustka po ugotowaniu była mięciutka, a całość znikła błyskawicznie.
Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście
Składniki:
10-12 liści młodej kapusty
400 g mięsa mielonego z łopatki
300 g pieczarek
150 g ryżu białego
1 pęczek koperku
olej
1 puszka pomidorów
sól, pieprz
Przygotowanie:
Liście kapusty oparzamy, odcinamy łyko. Ryż gotujemy na sypko.
Mięso przesmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i całość podduszamy 10 minut.
Następnie dodajemy ryż oraz posiekany koperek, doprawiamy do smaku sola i pieprzem, mieszamy.
Farsz zawijamy w liście kapusty, układamy w rondlu, zalewamy pomidorami z puszki i wodą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi. Gołąbki gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz