środa, 27 lipca 2016

Tort na roczek - malinowy z bitą śmietaną i mascarpone

Czas płynie nieubłaganie. W miniony weekend świętowaliśmy roczek mojej kochanej kolejnej Chrześnicy - Zosiu 100 latek okruszku,  rośnij nam zdrowo i bądź dla nas promykiem, a dla rodziców lekcją życia ... Ale starczy tej prywaty;) zapraszam Was na smaczny torcik - malinowy z bitą śmietaną i mascarpone.... Może ktoś się skusi ? Osobiście jestem z mojego wypieku zadowolona bo to 'WOW' najbliższych i przyjaciół jest największą nagrodą :)


Tort na roczek - malinowy z bitą śmietaną i mascarpone 



SKŁADNIKI

biszkopt:
7 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru
1 czubata szklanka mąki pszennej
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

I warstwa:
1 słoiczek konfitur malinowych
200 g malin
500 g śmietany 30%
2-3  małe opakowania fix do śmietany
1/2 łyżki cukru pudru

II warstwa:
1/2 słoiczka konfitur malinowych
400 g malin
1 czerwona galaretka
380 g śmietany 30%
400 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 małe opakowania fix  do śmietany 

Wierzch tortu
500 g  śmietany 30%
2-3 fix małe opakowania do śmietany 
1 łyżka cukru pudru
cukrowe dekoracje: perełki, motylki kwiatuszki, literki itp


PRZYGOTOWANIE:

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Na koniec dodajemy mąki wraz z proszkiem do pieczenia - delikatnie miksujemy bądź mieszamy.
Przelewamy ciasto na dużą blachę. 
Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy na temperaturę 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (u mnie około 25-30 minut).
Biszkopt wyciągamy, wraz z blaszką rzucamy o podłoże z wysokości 30 cm. 

Z zimnego biszkoptu wykrawamy elementy tworząc 1 - przekrawamy elementy na 3 blaty.
Układamy w kształcie 1




Pierwszą warstwę smarujemy konfiturami, układamy świeże maliny. Nakładamy ubitą śmietanę wraz z fixem i cukrem pudrem.




Przykrywamy drugimi blatami. Całość ponownie smarujemy konfiturami (cieniej).Maliny przekładamy do rondla, podgrzewamy gdy puszczą sok wyłączamy grzanie wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia jej. Kiedy maliny zaczną tężeć i będą zimne przekładamy na warstwę konfitur.


Śmietanę ubijamy na sztywno z mascarpone, fixem oraz cukrem pudrem - wykładamy na warstwę malin. 
Przykrywamy trzecim blatem biszkopta.


Śmietanę pozostawioną na wierzch ubijamy dodając fix oraz cukier. Całość okładamy wyrównując śmietanką, dekorujemy wg uznania cukrowymi elementami.
Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki.  







2 komentarze: