środa, 6 lipca 2016

Słodkie środy - Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami

Za nami kolejne urodziny, chociaż przyznam, że przez cały rok świętujemy intensywnie kolejne roczki najbliższych bo tak już przystało w mojej rodzinie, że ten wyjątkowy dzień należy uczcić. Jak urodziny to obowiązkowo musi być tort. Z racji tego, że mój osobisty szwagier uwielbia kokos właśnie taki kokosowym tort został dla niego przygotowany. Jaki był? Musze być bardzo nieskromna bo tort był przepyszny.... 

Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami 



SKŁADNIKI:

biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki maki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

masa kokosowa:
1 czerstwa kajzerka
375 ml mleka
1/4 szklanka cukru
100 g wiórków kokosowych 
150 g masła 

do dekoracji: 
400 g śmietany 30%
2 opakowania fix do śmietany - deserów
1 łyżka cukru pudru
wiórki kokosowe
borówki
świeża mięta 

dodatkowo:
słoiczek konfitur wieloowocowy 


PRZYGOTOWANIE

Pieczemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier, następnie stale miksując dodajemy porcjami mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Uzyskane ciasto wylewamy do tortownicy. Wkładamy do zimnego piekarnika, włączamy na 180 stopni i pieczemy około 30 minut -do suchego patyczka. Wyciągamy biszkopt i z wysokości 20-30 cm upuszczamy dwukrotnie na podłoże. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół. 
Masa kokosowa: czerstwą kajzerkę zalewamy szklanką mleka, kiedy zmięknie rozdrabniamy np tłuczkiem do ziemniaków, widelcem lub blendujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozdrobniona kajzerkę oraz wiórki kokosowe - gotujemy przez 5 minut stale mieszając. Studzimy. 
Masło miksujemy, dodajemy porcjami zimną masę kokosową. 
Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem, nakładamy uzyskaną masę kokosową i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. 
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru oraz fixu. 
Powstała masą śmietankową smarujemy cały tort, dekorujemy pozostałością masy. Na środek wykładamy borówki, boki oprószamy wiórkami kokosu.
Podajemy ze dekorując świeżą miętą 


4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, kokos i borówki tworzą pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, zgadzamy się w 100% kokos i borówki są świetną kompozycją :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię kokosowe desery, więc tort z pewnością by mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń