Inspiracją do dzisiejszego wpisu jest kumpir. Spotkaliście się z nim ? Zapiekany ziemniak jest tradycyjna potrawą kuchni tureckiej i można nim się zajadać w wielu odsłonach. U mnie dzisiaj najbardziej klasyczny jaki może być, mianowicie z twarożkiem. Twarożek przygotowałam z nutą pikanterii - czosnek, dodatek świeżo mielonego pieprzu i moja ulubiona natka pietruszki. Ziemniaczki zniknęły w ekspresowym tempie i z pewnością będą gościły w rozmaitych odsłonach nie tylko tych z twarożkiem.
Pieczone ziemniaki z twarożkiem
Składniki:
4 średniej wielkości ziemniaki (wczesne z młodą skórką)
4 plasterki masła
sól
natka pietruszki
Twarożek:
200 g twarożku wiejskiego
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą delikatnie solimy i gotujemy aż będą półmiękkie. Odcedzamy, wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i delikatnie przy pomocy tłuczka bądź widelca naciskamy by się rozgniotły. Nakładamy po kawałku masła, oprószamy natką pietruszki (można oprószyć solą). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni na około 15-20 minut (uwaga czas orientacyjny - obserwujemy by się zarumieniły u mnie grzanie góra dół, ostatnie 2-3 minuty góra).
twarożek: serek wykładamy do miseczki (bez śmietany) dodajemy posiekany czosnek, natkę pietruszki i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Gorące ziemniaczki podajemy z twarożkiem.
Takie ziemniaczki to muszą być rewelacyjne w smaku :)
OdpowiedzUsuńOwszem są rewelacyjne :)
UsuńOwszem są rewelacyjne :)
Usuń