niedziela, 17 lipca 2016

Gulasz paprykowy z pieczarkami na schabie

Dania jednogarnkowe, gulasze i wszelakie potrawki są pyszną opcją obiadową jak i ciepłą kolacją. Przygotować je możemy na rodzinne spotkania czy też jako danie do podgrzania następnego dnia. Dziś pyszny gulasz, który chodził za mną od kilku dni. Opcja podania dowolna... U nas podany z pieczywem chociaż przyznam że z ryżowymi kuleczkami czy klasycznie z makaronem też będzie pyszną kompozycją. 

Gulasz paprykowy z pieczarkami na schabie 


Składniki:

800 g schabu bez kości 
1-2 czerwone papryki
400 g pieczarek
4 ogórki kiszone
1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
sól, pieprz, papryka ostra i słodka wędzona. 
natka pietruszki
olej kokosowy 

Przygotowanie:

Mięso myjemy, kroimy w paseczki. W szerokim rondlu przesmażamy mięso oprószając solą, pieprzem i paprykami. 


Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do mięsa wraz z pokrojonymi w plastry pieczarkami, mieszamy i przesmażamy 5 minut.


 Następnie dodajemy pomidory z puszki, podlewamy wodą i dusimy 20 minut. 


Po tym czasie dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki oraz koncentrat pomidorowy. 


Gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku


Podajemy oprószając posiekaną natką. 
Smacznego!


10 komentarzy: