niedziela, 3 lipca 2016

Łazanki z młodą i kiszoną kapustą

Jako miłośnik wszelakich dań makaronowych nie pomijam wszystkim dobrze znanych łazanek. Uwielbiam je chyba w każdej odsłonie. Tym razem pokusiłam się i przygotowałam je w większej ilości jako szybki obiad do odgrzania następnego dnia. Łazanki przygotowałam z młodej jak i kiszonej kapusty mieszające je ze sobą. Tę wariację przygotowałam z kiełbasą. Było smacznie i przede wszystkim domowo. 

Łazanki z młodą i kiszoną kapustą


Składniki:
500 g makaronu łazanki
600 g kiełbasy śląskiej
1 duża białą cebula
1/2 główki kapusty białej
400 g kapusty kiszonej
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól, pieprz

Przygotowanie:
Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy do miękkości.
Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy dodająca pokrojoną w kostkę cebulę. Zarumieniamy. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i podduszamy do jej miękkości. Dodajemy ugotowaną kiszoną kapustę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - mieszamy. Podduszamy razem 2-3 minuty.


Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Do kapusty z kiełbasą dodajemy makaron, mieszamy.


6 komentarzy:

  1. ale pyszności, bardzo lubimy łazanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że łazanki od dziecka są mi znane tylko w wersji kiszonej :) z młodą nie jadłam i nie robiłam nigdy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyno koniecznie skuś się na wersję z młodą kapustą, jest pysznie :)

      Usuń