wtorek, 21 czerwca 2016

Chrzanowy żurek

Domowy żurek, który gości u mnie z reguły przez cały rok. Dzisiaj taka klasyka, gotowany na białej kiełbasie z nutą chrzanu, podany z jajkiem. Kto z nas takiego nie zna? Znika szybko i zawsze świetnie smakuje. Do jego przygotowania użyłam Chrzanu Luksusowego SPOŁEM, który otrzymałyśmy od firmy - WSP "Społem" dziękujemy :)  A już teraz zapraszamy na pyszną propozycję, którą dla urozmaicenia możecie podać w chlebowych miseczkach. 

Chrzanowy żurek 

SKŁADNIKI:
4 białe kiełbasy
około 800-900 g ziemniaków
2-3 liście laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
200 ml żuru
woda
sól i pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
2 łyżki chrzanu Luksusowego KIELECKI  + do podania
4 jajka ugotowane na twardo - do podania

PRZYGOTOWANIE
:
Do garnka przekładamy białą kiełbasę, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie, solimy o gotujemy wywar.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru wraz z przeciśniętym czosnkiem i gotujemy aż ziemniaki będą półmiękki, zalewamy żurem, dodajemy chrzan oraz doprawiamy majerankiem i pieprzem świeżo mielonym - gotujemy do miękkości ziemniaków.
Żurek podajemy z jajkiem, kiełbasą i chrzanem.


4 komentarze:

  1. Bardzo lubię żurek. Ten chętnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również lubimy i zapraszamy na szczyptę chrzanu :)

      Usuń
  2. Taki żurek i ja bym zjadł.
    Długo Was nie było.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) polecamy pyszny domowy żurek, również pozdrawiamy

      Usuń