niedziela, 15 maja 2016

Tosty francuskie

Co zrobić na szybkie śniadanko? Polecam tosty! Mówią, że to francuskie, a więc niech tak będzie. Szybkie, chrupiące i smaczne. Do ich przygotowania potrzeba tak niewiele, a składniki z pewnością znajdują się w prawie każdej lodówce i chlebaku :) Zazwyczaj przygotowuję je z pieczywa, które pozostało z wcześniejszych dni, a tym razem przygotowałam je z pszennych bułek. Z czym podawać? To zostawiam już Waszej inwencji i smaczkom :) 

Tosty francuskie 


SKŁADNIKI:


1 duża pszenna bułka pokrojona na 4 kromki bądź 4 duże kromki pszenne
2 duże jajka
3-4 łyżki mleka
3 łyżki masła
sól, pieprz, papryka słodka i ostra - do smaku 


PRZYGOTOWANIE:

Bułkę kroimy na kromki. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko, doprawiamy do smaku solą pieprzem i paprykami - mieszamy. 
Na patelni roztapiamy masło, pieczywo moczymy w jajku i przekładamy na rozgrzane masło. Smażymy do zarumienienia po kilka chwil z dwóch stron. 
Podajemy wg uznania. 



3 komentarze:

  1. Świetny pomysł :) Danie proste a jakże smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie wspomnienia z lat dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, tak masz rację - wspomnienia z dzieciństwa, moja Mamcia takie przygotowywała, a ja o nich zwyczajnie zapomniałam ...

      Usuń