piątek, 13 maja 2016

Pulpety w potrawce ala leczo

Kiedy za oknem piękna pogoda szkoda czasu na stanie przy przysłowiowych "garach". W takie dni goszczą u mnie obiady jednogarnkowe lub takie, które można podać np. z ryżem bądź pieczywem. Jako miłośniczka lecza znajdziecie je u mnie w rożnych odsłonach. Dziś potrawka na jego smak podana z mięsnymi pulpetami. Danie przygotowuje się szybko i znika w takim samym tempie. 

Pulpety w potrawce ala leczo


SKŁADNIKI:

mięsne pulpety: 
300 g mięsa wieprzowego mielonego np z łopatki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz

potrawka:
3 papryki czerwone
1 puszka krojonych pomidorów
2 - 3 ogórki kiszone
250 ml wody 
 sól, pieprz, papryka  mielona słodka i ostra - do smaku 

PRZYGOTOWANIE:

Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w większą kostkę - przekładamy do rondla. Następnie dodajemy pomidory i wodę, doprawiamy solą, pieprzem i paprykami - gotujemy kwadrans. Ogórki kroimy w kosteczkę - dodajemy do potrawki - gotujemy przez 10 minut.
Przygotowujemy mięsne pulpeciki: do miseczki przekładamy mięso, dodajemy szczypiorek, doprawimy sola i pieprzem - mieszamy. Z powstałej masy formujemy pulpeciki. Gotowe pulpeciki przekładamy do paprykowej potrawki, gotujemy przez około 15-20 minut. Podajemy wg uznania - u mnie potrawka z pulpecikami podana została z ryżem. 
Smacznego !



2 komentarze: