poniedziałek, 16 maja 2016

Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z faszerowanymi papryczkami i selerem naciowym

Uwielbiam sałatki, których składnikami są świeże zielone liście sałaty. Ostatnio sporo takich u mnie gdyż w pełni staram się cieszyć wiosną... Tak, tak ... wiosna w pełni więc warto zwrócić uwagę na to co przygotowujemy i z jakich składników. Pamiętajmy by dostarczać organizmowi dużo witamin i minerałów niezależnie od pory roku. Teraz  i ja muszę skupić się właśnie na tych składnikach i pamiętając o nich będzie u nas jeszcze więcej świeżych warzyw i owoców. Postaram się by w naszym cyklu "fit" nie zabrakło również mięsa i ryb.  A już dzisiaj kolorowa sałatka :) Kolejny raz częstuje Was selerem naciowym, który jest źródłem witaminy C, B, PP oraz kwasu foliowego.  Warzywo to cieszy się również powodzeniem, gdyż jest jednym z tych które wiodą prym w dietach niskokalorycznych. 


Sałatka z faszerowanymi papryczkami i selerem naciowym


SKŁADNIKI:

5 liści sałaty np. ozdobnej
4-5 papryczek faszerowanych 
50 g polędwicy łososiowej 
1 łodyga selera naciowego
oliwa z oliwek
szczypiorek  


PRZYGOTOWANIE:

Sałatę płuczemy, osuszamy i szarpiemy  - układamy na talerzu.
Faszerowane papryczki kroimy na połówki bądź w grubsze plastry i układamy na sałacie. 
Polędwicę łososiowa oraz seler naciowy kroimy w słupki - podobnej wielkości i układamy między liści i papryczki. Całość skrapiamy oliwą i podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz