Uwielbiam sałatki, których składnikami są świeże zielone liście sałaty. Ostatnio sporo takich u mnie gdyż w pełni staram się cieszyć wiosną... Tak, tak ... wiosna w pełni więc warto zwrócić uwagę na to co przygotowujemy i z jakich składników. Pamiętajmy by dostarczać organizmowi dużo witamin i minerałów niezależnie od pory roku. Teraz i ja muszę skupić się właśnie na tych składnikach i pamiętając o nich będzie u nas jeszcze więcej świeżych warzyw i owoców. Postaram się by w naszym cyklu "fit" nie zabrakło również mięsa i ryb. A już dzisiaj kolorowa sałatka :) Kolejny raz częstuje Was selerem naciowym, który jest źródłem witaminy C, B, PP oraz kwasu foliowego. Warzywo to cieszy się również powodzeniem, gdyż jest jednym z tych które wiodą prym w dietach niskokalorycznych.
Sałatka z faszerowanymi papryczkami i selerem naciowym
SKŁADNIKI:
5 liści sałaty np. ozdobnej
4-5 papryczek faszerowanych
50 g polędwicy łososiowej
1 łodyga selera naciowego
oliwa z oliwek
szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
Sałatę płuczemy, osuszamy i szarpiemy - układamy na talerzu.
Faszerowane papryczki kroimy na połówki bądź w grubsze plastry i układamy na sałacie.
Polędwicę łososiowa oraz seler naciowy kroimy w słupki - podobnej wielkości i układamy między liści i papryczki. Całość skrapiamy oliwą i podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz