poniedziałek, 23 maja 2016

Surówka z kapusty pekińskiej ze słonecznikiem

Dzisiaj jedna z najprostszych surówek, którą przygotujecie w kilka chwil. Takie suróweczki mają to do siebie, że pasują zarówno do drobiu, wieprzowiny, wołowiny czy ryb. Dodatek słonecznika świetnie podkreśla jej smak. Oczywiście zawsze można się pokusić i uprażyć go tuż przed podaniem.

Surówka z kapusty pekińskiej ze słonecznikiem

SKŁADNIKI:

250 g młodej kapusty pekińskiej
1 marchewka
1/2 pęczka koperku
1-2 łyżki słonecznika łuskanego
4-5 łyżek oliwy 
sól i pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE

Kapustę szatkujemy, przekładamy do miseczki. Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach na tarce do jarzyn - dodajemy do kapusty i mieszamy. Koper drobno siekamy - dodajemy do surówki - mieszamy, całość doprawiając solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na  wierzch nakładamy słonecznik. Podajemy.


2 komentarze: