Dzisiaj jedna z najprostszych surówek, którą przygotujecie w kilka chwil. Takie suróweczki mają to do siebie, że pasują zarówno do drobiu, wieprzowiny, wołowiny czy ryb. Dodatek słonecznika świetnie podkreśla jej smak. Oczywiście zawsze można się pokusić i uprażyć go tuż przed podaniem.
Surówka z kapusty pekińskiej ze słonecznikiem
SKŁADNIKI:
250 g młodej kapusty pekińskiej
1 marchewka
1/2 pęczka koperku
1-2 łyżki słonecznika łuskanego
4-5 łyżek oliwy
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę szatkujemy, przekładamy do miseczki. Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach na tarce do jarzyn - dodajemy do kapusty i mieszamy. Koper drobno siekamy - dodajemy do surówki - mieszamy, całość doprawiając solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na wierzch nakładamy słonecznik. Podajemy.
Właśnie takie uwielbiam!!! Pycha:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń