niedziela, 22 maja 2016

Klasyczny schab z miętą

Klasyczny kotlet schabowy - kto takiego nie lubi ? :) Dzisiaj proponuję taki domowy obiad, który będzie niósł ze sobą nutę mięty. Polecam aby do panierki dodać posiekaną świeżą miętę. W ten prosty sposób podkreślimy nutą smak tradycyjnego kotleta,  podany z ziemniaczkami i surówką idealnie się skomponuje. 

Klasyczny schab z miętą



SKŁADNIKI:

4 plastry schabu bez kości
2 jajka
100 ml mleka
sól, pieprz
1 szklanka bułki tartej
3-4 gałązki świeżej mięty
olej kokosowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Schab oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy (nakłuwamy wg uznania). Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy do smaku,dolewamy mleka - mieszamy. Do jajka wkładamy mięso, odstawiamy na minimum godzinę. Miętę siekamy - mieszamy z bułka tartą. W powstałej panierce obtaczamy kotlety schabu. Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z dwóch stron. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz