Pachnie truskawkami i rabarbarem na naszym blogu, a w weekend pachniało nimi na festynie. Dziś dla Was wypiek, który podbił serducha i podniebienia uczestników festynu w przedszkolu mojej córeczki. Puszyste, mięciutkie i owocowe muffiny pod słodziutką kruszonką idealnie podkreślały kwaskowy rabarbar królujący o tej porze roku. Czy warto skusić się na taki grzeszek ? zapewniam Was, że tak :) Przepis podaję na 24 sztuki, oczywiście zawsze można przygotować ich proporcjonalnie mniej...
Muffiny kokosowe z rabarbarem i truskawkami
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 - 1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżka wiórek kokosowych
125 ml mleczka kokosowego
125 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
1/2 szklanki oleju
4 pędy rabarbaru
500 g truskawek
kruszonka:
50 g masła
50 g cukru pudru
100 g mąki tortowej
PRZYGOTOWANIE:
Do jednej miski przesypujemy suche składniki, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia dodajemy cukier i wiórki kokosowe - mieszamy.
Do drugiej miski przelewamy mleczko kokosowe, jogurt naturalny, olej i wbijamy jajka - mieszamy.
Do suchych składników przelewamy mokre i mieszamy.
Papilotki na muffiny wypełniamy ciastem do około 3/4 ich wysokości .
Na wierzch nakładamy pokrojony rabarbar i truskawki
Przygotowujemy kruszonkę: do miseczki przekładamy masło, dodajemy mąkę i cukier puder - rozcieramy placach do uzyskania kruszonki.
Na wierzch muffin nakładamy po łyżce kruszonki
Wkładamy muffiny do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez około 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz