środa, 18 maja 2016

Słodkie środy - Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami

Puszysta i słodko-kwaśna tarta zagościła na naszym blogu. Przyznam, że przepis ten przyjechał ze mną z Bieszczad. Tak się składa, że zawsze coś ze sobą przywiozę wracając z tamtych stron, a tym razem postanowiłam że podzielę się z Wami tymi smakołykami. Ciocia przygotowała to ciacho i już wiedziałam, że muszę Wam je pokazać, bo chyba tak jak ja lubicie to co najlepsze ;)  

Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami

 SKŁADNIKI:

6 dużych jajek
8 łyżek mąki pszennej
5 łyżek maki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku dopieczenia
1 szczypta soli
1 łyżeczka octu balsamicznego
3-4 łodygi rabarbaru
5-6 łyżek jagód z syropu
cukier puder do oprószenia


PRZYGOTOWANIE:

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet - mieszamy.
Do ubitych białek dodajemy porcjami żółtka stale miksując.
Mąki przesiewamy, dodajemy po łyżce nie przerywając miksowania na najniższych obrotach.Ciasto przelewamy do formy na tartę.
rabarbar oczyszczamy, kroimy w słupki, układamy na cieście wraz z porcjami jagód z syropu.Tartę wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy na 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Podajemy oprószając cukrem pudrem. 






8 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie prezentuje się Wasza tarta...

    OdpowiedzUsuń
  2. do tego herbatka i nic więcej mi nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) więc herbatka dla Ciebie, a dla mnie mała czarna ...
      Miłego Ewo :)

      Usuń
  3. Chciałoby się wprosic na kawę. Bardzo apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń