Puszysta i słodko-kwaśna tarta zagościła na naszym blogu. Przyznam, że przepis ten przyjechał ze mną z Bieszczad. Tak się składa, że zawsze coś ze sobą przywiozę wracając z tamtych stron, a tym razem postanowiłam że podzielę się z Wami tymi smakołykami. Ciocia przygotowała to ciacho i już wiedziałam, że muszę Wam je pokazać, bo chyba tak jak ja lubicie to co najlepsze ;)
Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami
SKŁADNIKI:
6 dużych jajek
8 łyżek mąki pszennej
5 łyżek maki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku dopieczenia
1 szczypta soli
1 łyżeczka octu balsamicznego
3-4 łodygi rabarbaru
5-6 łyżek jagód z syropu
cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet - mieszamy.
Do ubitych białek dodajemy porcjami żółtka stale miksując.
Mąki przesiewamy, dodajemy po łyżce nie przerywając miksowania na najniższych obrotach.Ciasto przelewamy do formy na tartę.
rabarbar oczyszczamy, kroimy w słupki, układamy na cieście wraz z porcjami jagód z syropu.Tartę wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy na 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Podajemy oprószając cukrem pudrem.
Bardzo apetycznie prezentuje się Wasza tarta...
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
Usuńdo tego herbatka i nic więcej mi nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuń:) więc herbatka dla Ciebie, a dla mnie mała czarna ...
UsuńMiłego Ewo :)
Chciałoby się wprosic na kawę. Bardzo apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńCiekawa ta tarta, super :)
OdpowiedzUsuńPolecamy i dziękujemy
Usuń